Να μην «θάψει το κεφάλι του στην άμμο», όσον αφορά την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της, κάλεσε την Τετάρτη αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, κατηγορώντας το τουρκικό ναυτικό ότι παρενόχλησε ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο σε αποστολή του ΝΑΤΟ.

Από πλευράς της η Τουρκία, δια στόματος ανώτερου αξιωματούχου αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι «δεν συνέβη τίποτα τέτοιο».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια τηλεδιάσκεψη αυτή την εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας. Τα δύο μέλη της συμμαχίας έχουν διαπραγματευτεί την κρίση στη Λιβύη, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον ότι υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο που διεξάγεται στη χώρα.

Στις δηλώσεις του, ο Γάλλος αξιωματούχος «προετοίμασε» το κλίμα, καθώς επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα το ΝΑΤΟ να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση για την Τουρκία και τη συμπεριφορά της – όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και σε σχέση με άλλα θέματα όπως η αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος πυραύλων S-400 αλλά και το μπλοκάρισμα του προγραμματισμού του ΝΑΤΟ σε σχέση με επιχειρήσεις στη Βαλτική και τη Πολωνία.

«Έχουμε συναντήσει περίπλοκες καταστάσεις στη συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να παριστάνουμε τη στρουθοκάμηλο και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη Τουρκία στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο αξιωματούχος του γαλικου υπουργείου Άμυναςε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το χειριστούμε». Επίσης αποκάλεσε απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας, και υπογράμμισε τη στάση της τελευταίας στη Λιβύη.

Ο Γάλλος αξιωματούχος σημείωσε ακόμα ότι η απόφαση της Τουρκίας να στείλει περισσότερα όπλα και Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη, δεν έχει να κάνει καθόλου με την επίτευξη ειρήνης και στην πραγματικότητα πιέζει τη Ρωσία να αυξήσει την εμπλοκή της στην περιοχή. Τέλος κατηγόρησε το τουρκικό ναυτικό ότι χρησιμοποίησε τα σήματα κλήσης του ΝΑΤΟ, ενώ συνόδευε τουρκικά πλοία, ύποπτα για σπάσιμο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ, με σκοπό να παραδώσουν όπλα στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει αυξήσει κατά πολύ τη συμμετοχή της στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Λιβύη, υποστηρίζοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.