Το υπουργείο Υγείας τη Πέμπτη 5 Νοεμβρίου ενώ ο αριθμός κρουσμάτων στη χώρα είχε εκτοξευθεί και παράλληλα αναμενόταν το λόκντάουν το οποίο και επιβλήθηκε εν τέλει το Σάββατο, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας αποφάσισε την πρόσληψη 300 υγειονομικών υπαλλήλων, ούτως ώστε να στελεχωθούν έστω και με αυτόν τον αριθμό οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Με την ίδια τροπολογία δινόταν η δυνατότητα στο κράτος, για χρονικό διάστημα έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2021 και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης κορονοϊού, να διατάσσεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, «η αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας και παρόχων υπηρεσιών υγείας, καθώς και ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν συνόλω, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο».

Mέτρα για το ΕΣΥ και ομολογία αποτυχίας με τροπολογία μετά την ανακοίνωση για lockdown

Η κυβέρνηση είχε δεχτεί δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για τις μεγάλες καθυστερήσεις αναφορικά με την κατόπιν εορτής ενίσχυση του τομέα της δημόσιας Υγείας και για την επί της ουσίας μη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών εφόσον, σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα δίνονται αποζημιώσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση επιδοτεί τον ιδιωτικό τομέα Υγείας αντί να τον επιτάξει

ΜέΡΑ25: Ο κ. Κικίλιας και η Κυβέρνηση εμπαίζουν την κοινωνία, «άνθρακας» η ντροπολογία που έφεραν

«Οι κατεπείγουσες προσλήψεις 300 γιατρών έγιναν κάτω από την “ασφυκτική πίεση” της εκρηκτικής κατάστασης»
Με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, επισημαίνει από πλευράς της ότι η τροπολογία που κατέθεσε ο Β. Κικίλιας «προσλαμβάνονται με κατεπείγουσες διαδικασίες 300 μόνιμοι γιατροί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τους οποίους οι 100, αρχικά προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της κρίσης τους για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.

Επίσης προσθέτει ότι ακόμα και οι 300 προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν «κάτω από την “ασφυκτική πίεση” της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης στο “δήθεν θωρακισμένο και πανέτοιμο δημόσιο σύστημα υγείας” και ενώ μετράμε ήδη χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».

Επομένως η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται πως ούτε οι αναγκαίες προσλήψεις έγιναν όλους αυτούς τους μήνες, ούτε λειτουργεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ήδη λειτουργεί.

Αλλά ακόμα και η εν λόγω «ενίσχυση» με την πρόσληψη 300 επιπλέον υπαλλήλων είναι πλασματική και αντιθέτως αποδυναμώνει το σύστημα Υγείας, σύμφωνα με την ένωση, καθώς όπως εξηγεί, «η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που προσλαμβάνονται δεν προστίθενται στο υπάρχον ιατρικό προσωπικό γιατί εργάζονται ήδη στο δημόσιο σύστημα υγείας (επικουρικοί, εξειδικευόμενοι επιμελητές στην Εντατικολογία). Άρα δεν πρόκειται για ουσιαστική ενίσχυση αλλά ανακύκλωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα τμήματα, οι κλινικές στα νοσοκομεία που ήδη υπηρετούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου θα αποψιλωθεί γιατί θα φύγουν, αν αποδεχτούν την πρόσληψη τους, 4 γιατροί (2 επικουρικοί εντατικολόγοι και δύο εξειδικευόμενοι επιμελητές)».

Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι ο μοναδικός τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ΕΣΥ με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, είναι να υλοποιήσει έστω και τώρα αυτό που η ΟΕΝΓΕ έχει προτείνει από την πρώτη στιγμή». Οι προτάσεις της ΟΕΝΓΕ είναι oi εξής:

  • Την άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
  • Τον διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες (όπως έγινε με τις θέσεις των Μ.Ε.Θ.) με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων (πτυχίο και τίτλο ειδικότητας) ΌΛΩΝ των υποψηφίων για το ΣΥΝΟΛΟ των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί έως τώρα.
  • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία και στα Κ.Υ.

Παράλληλα στην ανακοίνωσή της η Ένωση κάνει λόγο και για την άλλη πρόβλεψη της τροπολογίας Κικίλια, εκείνης της δέσμευσης των ιδιωτικών κλινικών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι γιατροί, «δεν είναι τίποτα άλλο παρά αγορά υπηρεσιών από τον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα που συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει την περίοδο της επιδημίας, επιδότηση του με κρατικό χρήμα, “κίνητρα, ωφελήματα και φορολογικές διευκολύνσεις”.

«Να υλοποιήσει εδώ και τώρα τις προτάσεις της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα», τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Με τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη 5/11, προσλαμβάνονται με κατεπείγουσες διαδικασίες 300 μόνιμοι γιατροί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τους οποίους οι 100, αρχικά προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της κρίσης τους για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.

Οι κατεπείγουσες προσλήψεις 300 γιατρών έγιναν κάτω από την «ασφυκτική πίεση» της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης στο «δήθεν θωρακισμένο και πανέτοιμο δημόσιο σύστημα υγείας» και ενώ μετράμε ήδη χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ούτε οι αναγκαίες προσλήψεις έγιναν όλους αυτούς τους μήνες, ούτε λειτουργεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ήδη λειτουργεί.

Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που προσλαμβάνονται δεν προστίθενται στο υπάρχον ιατρικό προσωπικό γιατί εργάζονται ήδη στο δημόσιο σύστημα υγείας (επικουρικοί, εξειδικευόμενοι επιμελητές στην Εντατικολογία). Άρα δεν πρόκειται για ουσιαστική ενίσχυση αλλά ανακύκλωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα τμήματα, οι κλινικές στα νοσοκομεία που ήδη υπηρετούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου θα αποψιλωθεί γιατί θα φύγουν, αν αποδεχτούν την πρόσληψη τους, 4 γιατροί (2 επικουρικοί εντατικολόγοι και δύο εξειδικευόμενοι επιμελητές).

Μοναδική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, είναι να υλοποιήσει έστω και τώρα αυτό που η ΟΕΝΓΕ έχει προτείνει από την πρώτη στιγμή:

  • Την άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.
  • Τον διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες (όπως έγινε με τις θέσεις των Μ.Ε.Θ.) με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων (πτυχίο και τίτλο ειδικότητας) ΌΛΩΝ των υποψηφίων για το ΣΥΝΟΛΟ των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί έως τώρα.
  • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία και στα Κ.Υ.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι γιατροί, ακόμη και ειδικευόμενοι, νοσηλευτές, προσωπικό φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας, προσωπικό του ΕΚΑΒ και όσοι υπηρετούν με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μπαίνουν σε καθεστώς υποχρεωτικής μετακίνησης μέχρι και 6 μήνες προκειμένου να μπαλώσουν τα κενά στις «ισχυρά πληττόμενες περιοχές», ενώ ενδεχόμενη άρνηση, θα θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα που θα επισύρει αυστηρές ποινές. Πρόκειται για μια αυταρχική και απαξιωτική ρύθμιση για ένα υγειονομικό προσωπικό εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, που δίνει μήνες τώρα μια δύσκολη μάχη για την υγεία του λαού μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα, τις στιγμές της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα, εξακολουθεί να εφαρμόζει την επικίνδυνη πολιτική των μπαλωμάτων που κλείνει μία τρύπα για να ανοίξει μία άλλη. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η διάταξη της τροπολογίας για την εκούσια παράταση θητείας ως 30/6/2021 για τους συναδέλφους που συνταξιοδοτούνται 31/12/20. Η κυβέρνηση γνώριζε ότι το δεύτερο κύμα θα ήταν χειρότερο. Όφειλε ήδη να έχει προσλάβει 350 μόνιμους νέους επιμελητές για να καλύψει τις συνταξιοδοτήσεις αντί να παρατείνει τη θητεία γιατρών ηλικίας 67 ετών και άνω, που ανήκουν εξ ορισμού στις ευπαθείς ομάδες.

Όσο για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα που προβλέπει η τροπολογία δεν είναι τίποτα άλλο παρά αγορά υπηρεσιών από τον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα που συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει την περίοδο της επιδημίας, επιδότηση του με κρατικό χρήμα, «κίνητρα, ωφελήματα και φορολογικές διευκολύνσεις».

Η Κυβέρνηση να σταματήσει να αγνοεί επιδεικτικά τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών.

Να υλοποιήσει εδώ και τώρα τις προτάσεις της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Τα χρήματα που δίνει στα τρωκτικά των ομίλων της Υγείας να τα δώσει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό, υποδομές και την αξιοποίηση υπαρχόντων νοσοκομειακών κτηριακών δομών του δημοσίου. Για μέτρα πρόληψης και μείωσης της διασποράς με σοβαρό σχεδιασμό επιτέλους στην ιχνηλάτηση, με μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.