Το δικαστήριο μάλιστα σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση είπε πως «ήταν η μόνη ρεαλιστική εκδοχή», εννοώντας πως οποιαδήποτε αντίθετη δεν θα είχε καμία νομική βάση.

Η είδηση, η οποία έρχεται στη δημοσιότητα με έκτακτο δελτίο του BBC, θεωρείται πως σηματοδοτεί κορυφαίας σημασίας εξελίξεις στη Νότια Αφρική καθώς πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση στη χώρα που ανοίγει τον δρόμο σε μια σειρά σημαντικών ταξικών διεκδικήσεων και μάλιστα από τα πλέον φτωχά τμήματα του πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι από τους πρώην μεταλλωρύχους της Νότιας Αφρικής έχουν προσβληθεί από πυριτίαση, (silicosis), μια βαρύτατη ασθένεια των πνευμόνων που προκαλείται από την εισπνοή σκόνης, που περιέχει κρυσταλλικό πυρίτιο (χαλαζία).

Η πυριτίαση εμφανίζεται συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες ή κάποιους μήνες. Οι εργάτες ορυχείων που τώρα θα προσφύγουν με μηνύσεις και αγωγές, βρίσκονταν στις στοές των ορυχείων επί σειρά ετών, ακόμη και δεκαετιών.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση της Ταυλάνδης ανακοίνωσε το κλείσιμο του μεγαλύτερου χρυσωρυχείου Chatree για περιβαλλοντικούς λόγους και επιπτώσεις στην υγεία των εργατών.