Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 66% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του Συντάγματος.

Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν σχεδόν οι μισοί εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της χώρας (περίπου 235.000). Πάνω από το 80% τάχθηκαν υπέρ του να κηρυχτούν ως «εθνική περιουσία» όλοι οι μη ιδιόκτητοι φυσικοί πόροι. Η αλιεία αντιστοιχεί στο 7% της οικονομίας και οι επικριτές λένε ότι τα δικαιώματα αλιείας έχουν επωφελήσει «λίγους». Αντίθετα οι υποστηρικτές του συστήματος λένε ότι έχουν οδηγήσει στην ορθή διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων.

Οι Ισλανδοί ψήφισαν επίσης να ανακτήσει η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία τον ρόλο της ως κρατική εκκλησία.

Η ψηφοφορία που δεν είναι δεσμευτική, περιελάμβανε 6 ερωτήματα που έθεσε το Συνταγματικό Συμβούλιο και οι ψηφοφόροι μπορούσαν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι».

Η διαδικασία για την σύνταξη του νέου συντάγματος ξεκίνησε αμέσως μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας, η οποία και κατέστησε αναγκαίες τις νέες μεταρρυθμίσεις.

Το νέο σύνταγμα αναμένεται να αντικαταστήσει το υπάρχον Σύνταγμα του 1944, που είχε εμπνευστεί από το Δανικό Σύνταγμα και θεωρείται αναχρονιστικό. Σημειωτέον ότι η Ισλανδία ήταν πρώην αποικία της Δανίας.

Τον Ιούλιο του 2011, το Συνταγματικό Συμβούλιο παρουσίασε το σχέδιο συντάγματος στο Κοινοβούλιο.

Το κείμενο αποτελείται από 114 άρθρα, τα οποία συνετάχθησαν ύστερα από προτάσεις και απόψεις που συνέλεξε το Συμβούλιο από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter. Τα μέσα ενημέρωσης βάφτισαν το νέο σύνταγμα ως το πρώτο σύνταγμα που «συντάχθηκε από τον ίδιο τον λαό».