Οι επιτελείς του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα πραγματοποιήσει κάποια από τα πιο σκληρά γυμνάσιά τους επί ενός σύνθετου «θεωρητικού σεναρίου απειλής», βάσει του οποίου τζιχαντιστές επιτίθενται από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

«Δεν μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ της απειλής από ανατολάς και της απειλής από τον νότο, πρέπει να εκπαιδευτούμε και για τις δύο», τόνισε ο γερμανός στρατηγός Χανς-Λόταρ Ντομρέζε, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Μπρούνσουμ στην Ολλανδία που προετοιμάζει τα στρατιωτικά γυμνάσια.

Από το Αφγανιστάν, στη Μεσόγειο

Έπειτα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ που διήρκεσαν μία δεκαετία και πλέον στο Αφγανιστάν, η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετατοπίζει το επίκεντρο της προσοχής της στην υπεράσπιση των δικών της εδαφών.

Περισσότερες από 30 χώρες -περιλαμβανομένων κρατών που δεν ανήκουν στην ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, όπως η Σουηδία και η Αυστρία- θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και στην Μεσόγειο από την 3η Οκτωβρίου έως την 6η Νοεμβρίου.

Ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε δηλώσει ότι οι εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης εγκαινίασαν έναν «βίαιο χειμώνα» αστάθειας.