της Νεφέλης Τσιάπου
 
Την Κυριακή το πρωί διαδόθηκαν φήμες σε κύκλους προσφύγων για δεύτερη φορά, ότι τα σύνορα θα ανοίξουν. Πλήθος προσφύγων και μεταναστών από κέντρα φιλοξενίας της Β. Ελλάδος αλλά ακόμη και τον Πειραιά, προσπάθησαν να φτάσουν κοντά στα σύνορα μήπως και μπορέσουν να περάσουν στην «αντίπερα όχθη».
 
«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.
 
Μεταξύ αυτών που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα ήταν και άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια. Χαρακτηριστική ήταν η κίνησή τους κρατώντας στα χέρια λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.
 
«Γνωρίζουμε ότι τις ψευδείς αυτές πληροφορίες τις διακινούν μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά και από στόμα σε στόμα, άνθρωποι ετερόκλητοι», τόνισε ο Γ. Κυρίτσης συμπληρώνοντας πως «τέτοιες φήμες σε απελπισμένους ανθρώπους μεταδίδονται όπως η φωτιά στα ξερόχορτα. Ανάμεσα σε εκείνους που τις διαδίδουν μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι με ειλικρινές ενδιαφέρον να βοηθήσουν, οι οποίοι όμως επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που παίζουν παιχνίδια εις βάρος των προσφύγων και, ως ένα βαθμό, παιχνίδια εις βάρος της χώρας. Ζητάμε από αλληλέγγυους, εθελοντές και ΜΚΟ να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να προστατεύονται οι πρόσφυγες από την παραπληροφόρηση και από επικίνδυνες καταστάσεις».
 
Σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία εντός της εβδομάδας θα είναι έτοιμα και άλλα 11 κέντρα προσωρινής διαμονής όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει όσους βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Ειδομένη. 
 
Από τη μία πλευρά, οι πρόσφυγες έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν να παραμείνουν στην Ειδομένη, για να παλέψουν μέχρι τέλους για τα όνειρά τους, παρά την παραπληροφόρηση και εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν καθημερινά. 
 
Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από της σημερινές τους διαμαρτυρίες. Ομάδα προσφύγων και μεταναστών έκλεισε την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.
 
Παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες βρίσκονται εδώ και μήνες, οι πρόσφυγες δηλώνουν παρόντες. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση γυναίκας από το Ιράκ η οποία τονίζει «Βρισκόμαστε εδώ περίπου ενάμιση μήνα και δεν ξέρουμε από τότε που έκλεισαν τα σύνορα τι θα συμβεί. Θέλουμε κάποιος να μας δώσει κάποια ελπίδα ότι θα μπορέσουμε, με κάποιο τρόπο, να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».
 
Αυτή η «κάποια» ελπίδα πια, φαίνεται όνειρο θερινής νυκτός, αφού τα κράτη της της Ε.Ε. μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, βάζουν ταφόπλακα στο άνοιγμα των συνόρων τους. Η Πολωνία ξεκαθάρισε τη θέση της από την αρχή λέγοντας ότι «αρνείται να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο έδαφός τους», όπως προβλέπεται στη συμφωνία ανακατανομής που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία.
 
Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά της, προσπαθώντας να μεταφέρει τους πρόσφυγες από την Ειδομένη σε κέντρα φιλοξενείας. Ωστόσο δεν πρέπει να περικλείεται από βίαιες και μαζικές κινήσεις. 
 
«Με πειθώ, ενημέρωση και αξιοπρέπεια θα καταφέρουμε να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και την Ειδομένη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.
 
Ταυτόχρονα, ο ίδιος  σε συνέντευξή του ανακοίνωσε ότι για την καλύτερη ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών η κυβέρνηση στέλνει κλιμάκιο διερμηνέων και μεταφραστών στην Ειδομένη, ενώ σχεδιάζει να στήσει μεγαφωνική εγκατάσταση, μέσα από την οποία θα γίνονται ανακοινώσεις για όλα τα θέματα.