Σύμφωνα με πληροφορίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή το πρωί, όταν αναποδογύρισε η λέμβος που τους μετέφερε από την Τουρκία; Προς τις ελληνικές ακτές.  Διασώθηκαν 12 άτομα ενώ σύμφωνα με δηλώσεις των διασωθέντων αγνοούνται ακόμα τέσσερις.


Στην περιοχή βρίσκονται πλωτό σκάφος και αεροσκάφος της Frontex, και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ σπεύδουν πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού και σκάφη της Frontex. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων προσφύγων που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι οι Μάλτα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία υπέγραψαν  προ ημερών συμφωνία που αλλάζει τους όρους για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, θολώνοντας   τους όρους για το ποιοι άνθρωποι μπορούν να λάβουν διεθνή προστασία για λόγους όπως ο διωγμός ή ο πόλεμος.

Το κείμενο του σχεδίου αναφέρεται επανειλημμένα σε «αιτούντες άσυλο» και «μετανάστες» και όχι σε «πρόσφυγες». Αυτό ενέχει τον κίνδυνο ακόμη λιγότεροι άνθρωποι να μπορούν να λάβουν διεθνή προστασία για λόγους όπως ο διωγμός ή ο πόλεμος. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «με άλλα λόγια η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να πάρουν ανθρώπους που θα θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες», ακόμα και αν στην πραγματικότητα είναι πρόσφυγες.