Ένα γλαφυρό και αποκαλυπτικό χρονικό για το πως η εγκληματική οργάνωση προωθήθηκε και ενισχύθηκε η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής την περασμένη δεκαετία από πλήθος συστημικών παραγόντων, από τα μεγάλα κόμματα της χώρας, από την οικονομική ολιγαρχία, και φυσικά, από την κάλυψη των συστημικών μέσω ενημέρωσης, δημοσίευσε το ΚΚΕ στο κανάλι του στο Youtube.

«Ποιοι τη «φούσκωσαν» και ποιοι την πολέμησαν», το οποίο προβλήθηκε στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» για την παρουσίαση της έκδοσης «Η Δίκη της Χρυσής Αυτής. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής – ναζιστικής οργάνωσης».

Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στη Δίκη της Χρυσής, Χρύσα Παπαδοπούλου και Ανδρέας Τζέλης (για την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα), Μαριάνθη Γκαβαϊσέ, Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Ευγενία Κουνιάκη, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας (για την υπόθεση της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλλιεργάτες), καθώς και οι Παναγιώτης Σαπουντζάκης, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Άγγελος Βρεττός (για την υπόθεση της επίθεσης στο ΠΑΜΕ). Παρούσα ήταν και η Μάγδα Φύσσα, καθώς και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. (Παρακολουθήστε εδώ την εκδήλωση).

  • Πως μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση όπως η Χρυσή Αυγή, βγήκε από το περιθώριο στο προσκήνιο.
  • Η στήριξη της από το ίδιο το σύστημα και τμήματα της αστικής τάξης.
  • Οι πρώιμες σχέσεις με χουντικούς, αντικομμουνιστές, με άλλες φασιστικές ομάδες που δρούσαν βίαια, με βομβιστικές επιθέσεις, τραμπουκισμούς, επιθέσεις σε μετανάστες, γραφεία του ΚΚΕ, σχολές, σχολεία και διαδηλώσεις.
  • Η «ευκαιρία» της οικονομικής κρίσης, το «λιβάνισμα» από τα ΜΜΕ και η βίαιη ναζιστική εγκληματική δράση, με καταδρομικές επιθέσεις σε αλλοδαπούς και συνδικαλιστές.
  • Οι δολοφονίες.
  • Οι πολιτικές ευθύνες και ποιοι καλλιέργησαν την ανοχή απέναντι της. Η επιστράτευση της θεωρίας των «δύο άκρων».
  • Τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία της πολύκροτης δίκης, για τον βαθιά συστημικό χαρακτήρα της.
  • Η καταδίκη της από το δικαστήριο και η μεγάλη συμβολή της πάλης του λαού.

Παρακολουθήστε το μίνι ντοκιμαντέρ για τα έργα και τις ημέρες της ναζιστικής οργάνωσης που καταδικάστηκε στις 7 Οκτωβρίου: