Το «προοδευτικό μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ με τις ατέλειωτες ΠΑΣΟΚικές συνιστώσες φαίνεται να αποχωρεί από την εξουσία, παραδίδοντας τα ηνία στη ΝΔ και τις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις που πρεσβεύει. Η διαφορά των 9,5 μονάδων στις ευρωεκλογές έδωσε στη ΝΔ την πολυτέλεια να ξεδιπλώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια το πρόγραμμα της.

του Ορέστη Βέλμαχου

Λίγες μέρες μετά την ξεκάθαρη εκλογική επικράτηση, ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, κατέστησε σαφές πως θα καταργήσουν ακόμα και τα ημίμετρα ελάφρυνσης των πολιτών που πήρε την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως κάθε ρύθμιση, υπονομεύει την εθνική οικονομία, αλλάζει την κουλτούρα των πληρωμών και όσον αφορά στον υγιή ανταγωνισμό γίνεται τροχοπέδη για τις συνεπείς επιχειρήσεις και το συνεπή πολίτη», είχε αναφέρει ο Γ. Βρούτσης.

Το αφήγημα της καμένης γης που αφήνει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ξετυλίγεται εδώ και καιρό από τη ΝΔ, σε πιο ήπιους τόνους φυσικά αφού δεν είχε προκύψει η μεγάλη εκλογική νίκη των Ευρωβουλευτών. Τον Φεβρουάριο ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση έχει φέρει τη χώρα σε αδιέξοδο και «αν αναλάβει με το καλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, ίσως αναγκαστεί να μπει και σε ένα τέταρτο μνημόνιο η κυβέρνηση του Κυριάκου του Μητσοτάκη».

Λίγες μέρες μετά ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος συμφώνησε με την οπτική αυτή, λέγοντας  ότι από τη στιγμή που υπάρχει η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% ,τότε είναι πιθανό να χρειαστεί η επόμενη κυβέρνηση να επιβάλει τέταρτο μνημόνιο. Τα μηνύματα είχαν δοθεί από τότε, όταν κανείς δεν υπολόγιζε πως η ΝΔ θα είχε ξεκάθαρο αέρα νίκης σε πρόωρες εκλογές.

Ακόμα πιο μπροστά από τους δύο προαναφερθέντες βουλευτές έβλεπε η βουλευτίνα Κατερίνα Μάρκου, που τον Δεκέμβριο του 2018 είχε προαναγγείλει τη νέα έλευση του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι «τότε ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα είναι κυβέρνηση και φαντάζεται ότι θα παρακολουθεί από την εξέδρα πετώντας πέτρες».

Πέρα από τις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ που προανήγγειλαν νέα μέτρα λιτότητας που θα «αναγκαστεί» να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος έχει ταχθεί υπέρ της 7ημερης εργασίας, αλλά και της ιδιωτικοποίησης στον χώρο της υγείας. Άλλωστε, η κοινωνική ανισότητα είναι φυσικό φαινόμενο… 

Οι «εταίροι» στρώνουν τον δρόμο

Η ανέλπιστα, ακόμα και για την ίδια τη ΝΔ, μεγάλη διαφορά στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, έδωσε μήνυμα και στους «εταίρους» της χώρας που μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, «φίλος» της κυβέρνησης Τσίπρα, είχε κατ’ επανάληψη ταχθεί υπέρ της, τονίζοντας πως βγάζει τη χώρα από το καθεστώς  των μνημονίων. Τον Ιανουάριο είχε καλωσορίσει τη χώρα «στην κανονικότητα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης», ενώ τον Μάιο είχε ανοίξει συζήτηση για να μειωθεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ωστόσο, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και η φαινομενικά επερχόμενη νίκη της στις εθνικές εκλογές, έκανε την Κομισιόν να αλλάξει «φίλους» και κατεύθυνση, βλέποντας πως έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την επόμενη μέρα με μια νέα κυβέρνηση και φυσικά να επιβάλλουν ακόμα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα.

Βλέποντας ότι ο Τσίπρας αποτελεί, τουλάχιστον για την ώρα, καμένο χαρτί, η «μεταμνημονιακή» έκθεση της Κομισιόν δείχνει να αρπάζει την ευκαιρία προκειμένου να ξεκαθαρίσει πως η απερχόμενη κυβέρνηση έπρεπε να έχει διαχειριστεί καλύτερα τις επιταγές των δανειστών. Πρόκειται για την περίφημη «win win» κατάσταση, όπου οι δανειστές βρίσκουν την ευκαιρία να ζητήσουν ακόμα πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα «αναγκαστεί» να εφαρμόσει (και να ξεπουλήσει)  ό,τι της ζητήσουν για να μην πέσει η χώρα στα βράχια. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε προ ημερών στο ΣΕΤΕ ο Κ. Μητσοτάκης για την «τεράστια ολιγωρία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων». Κρατήστε τη φράση για μη ουσιαστικές διαφωνίες της ΝΔ με τους εταίρους της.

«Η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, κάτι το οποίο λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και το οποίο η Κομισιόν επισημαίνει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.  Την τεράστια ολιγωρία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα του κράτους. Αυτό είναι κάτι που το φωνάζουμε εδώ και 4 χρόνια και δυστυχώς, με μεγάλη καθυστέρηση, γίνεται αυτή η επισήμανση.

Εμείς έχουμε προτάξει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα εξαιρετικά εμπροσθοβαρή, η οποία έχει ως πρώτο στόχο να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Και σ’ αυτήν την ατζέντα δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Εξάλλου, δεν υπάρχουν και ουσιαστικές διαφωνίες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Τώρα, ως προς τα δημοσιονομικά, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η αποδοχή της εκλογικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές εκλογές, από τις αγορές ήταν εξαιρετικά θετική. Γιατί το λέω αυτό; Διότι η ψήφος εμπιστοσύνης σε μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα μας δώσει περισσότερους δείκτες ελευθερίας, θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε γρηγορότερα τους ρυθμούς ανάπτυξης, να δανειστούμε με χαμηλότερο κόστος. Και κατά συνέπεια, να πετύχουμε δημοσιονομικούς στόχους, υλοποιώντας το δικό μας πρόγραμμα».

Το μνημόνιο που έρχεται «λόγω υποχρεώσεων»

Ο διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας,  έχει δηλώσει ότι οι παροχές υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας  ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κατευθυνθούν και οι συντάξεις καθώς «τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά». Έχει ζητήσει την «παράταση του εργασιακού βίου» και την «αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας».

Ο  Γ. Στουρνάρας άνοιξε με τον τρόπο του τον δρόμο για την επιβολή ενός νέου μνημονίου, προκαταβάλλοντας πως οι δανειστές θα έχουν δικαίωμα να επέμβουν ανοικτά, αφού «η πλημμελής εφαρμογή ή και ανατροπή των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».  Ένα βήμα παρακάτω μας πηγαίνει η σχολή του «Ποταμιού» εντός της ΝΔ.

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει την μείωση των δυσθεώρητων πρωτογενών πλεονασμάτων δίνοντας ως αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.  Τόνισε ότι «οι ανησυχίες που εκφράζει η Κομισιόν μέσα από την τρίτη “μεταμνημονιακή” αξιολόγηση οφείλονται στις αργοπορίες της σημερινής κυβέρνησης.