Με απόφαση του το ΚΑΣ, ενέκρινε ομόφωνα την περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων για το Ελληνικό, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επένδυση και αίροντας οποιοδήποτε εμπόδιο στεκόταν στον δρόμο των εκσκαφέων, όπως οι ανησυχίες για την τύχη των αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πιο συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ τα μέλη του ΚΑΣ συμφώνησαν στην έγκριση της αίτησης θεραπείας των ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης (αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ ΤΠΚΑΧΜΑΕ/176797/123922/3539/1338/16-5-2019) όσο αφορά την “Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου “Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά”, Περιφέρειας Αττικής”.

Αλλαγές στο ΚΑΣ εν μέσω αντιπαραθέσεων

Οι ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό Α.Ε. ζήτησαν από το ΚΑΣ την αλλαγή δύο όρων της υπουργικής απόφασης που αφορούν τον ταφικό περίβολο του Ελληνικού και την κατάθεση προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ των μελετών για την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Με τον πρώτο όρο προβλέπεται η μεταφορά και επανατοποθέτηση του ταφικού περιβόλου στο σημείο εύρεσής του, με την προστασία και ανάδειξή του και την πρόβλεψη ικανού αδόμητου χώρου γύρω από αυτόν, με σκοπό την προστασία και ανάδειξή του. Οι αιτούντες ζήτησαν ο χώρος αυτός να οριστεί στα 15 μέτρα, έναντι της πρότασης των μελών του ΚΑΣ που ήταν τα 20 μέτρα.

Ο δεύτερος όρος αφορά τις μελέτες για την εφαρμογή του ΣΟΑ και πιο συγκεκριμένα εκείνες που αναφέροντα στα υψηλά κτίρια που πρόκειται  να κατασκευαστούν. ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό Α.Ε. ζητούν την τροποποίησή ή ακόμα και την απαλοιφή του.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, πλέον στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα έρχονται μόνο οι μελέτες που αφορούν κτίρια και εγκαταστάσεις εντός των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις όψεις των κτιρίων της πρώτης γραμμής στα οικοδομικά τετράγωνα που εφάπτονται στους εν λόγω χώρους, σε ζώνη πέριξ αυτών πλάτους 20 μέτρων.

Ένας υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων, μια προεξοφλημένη απόφαση για το ΚΑΣ και στο βάθος Ελληνικό

Όσο αφορά τις αρχαιότητες που τυχόν ανευρεθούν κατά τιε εργασίες στο Ελληνικό θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου. Κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ υπογραμμίστηκε ότι η επαρκής προστασία των αρχαιοτήτων που ήδη έχουν αποκαλυφθεί αλλά και εκείνων που πρόκειται να αποκαλύψουν οι εργασίες εξασφαλίζεται από την υπουργική απόφαση του 2019 και το προεδρικό διάταγμα του 2018.

«Ερήμην της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) κατέθεσε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ υπόμνημα «για τα αυτονόητα, την τήρηση, δηλαδή, της ισχύουσας Αρχαιολογικής Νομοθεσίας και των θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος». Στο υπόμνημα γίνεται λόγος για «εξαίρεση» των επενδυτών από τον νόμο και καταγγέλλεται σειρά παραβάσεων του αρχαιολογικού νόμου.

Ο ΣΕΑ τονίζει ότι «η εξέταση της εν λόγω υπόθεσης πραγματοποιείται και πάλι εν μέσω του δυσάρεστου κλίματος επιθέσεων από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα, που επιμένουν να εθελοτυφλούν, θεωρώντας ότι η προστασία των αρχαιοτήτων δεν μπορεί να συνυπάρξει με την λεγόμενη ανάπτυξη ή ακόμη χειρότερα ότι εξ αιτίας των αρχαιοτήτων παρεμποδίζεται και καθυστερεί. Με την αντίληψη αυτή, η οποία αποτελεί πλέον πρόφαση για άλλες αμαρτίες και μεγεθύνεται συνεχώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δικαιολογούνται προφανείς και πραγματικοί λόγοι που εν τέλει διαπιστώνεται ότι δεν ευνοούν την ανάπτυξη».

Ακόμα όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα « αυτό που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες,  δεν “άρεσε” στους επενδυτές, οι οποίοι εν τέλει επιδιώκουν την ανέγερση των κτηριακών ενοτήτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και  ένα υψηλό κτήριο, ερήμην της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Επίσης οι αρχαιολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι «τυχόν ικανοποίηση της εξεταζόμενης σήμερα Αίτησης θεραπείας, είναι φανερό ότι θα συμπαρασύρει και τις επόμενες δύο ΚΥΑ που αφορούν τις ζώνες πολεοδόμησης και ανάπτυξης» δημιουργώντας έτσι προηγούμενο και για άλλες επενδύσει που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον στις οποίες εμπλέκονται αρχαιολογικά ευρήματα, «με κίνδυνο να μην εξασφαλίζεται επαρκής προστασία των αρχαιολογικών χώρων».

Ακόμα όπως αναφέρει ο ΣΕΑ, οι εργασίες στο Ελληνικό πρόκειται να διεξαχθούν αναμφισβήτητα πλησίον μνημείων, τα οποία εντάσσονται στο ευρύτερο Αττικό τοπίο, «στο βάθος του οποίου δεσπόζει ο ιερός βράχος του παγκοσμίου αξίας αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών, βάσει της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής κληρονομιάς (Παρίσι 1972), που κυρώθηκε με τον Ν. 1126/1981, αλλά οπωσδήποτε και σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος».

Επιπλέον ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι το 200 μέτρων ύψους τείχος με τους ουρανοξύστες στο παράκτιο Αττικό μέτωπο του Ελληνικού, θα βρίσκεται σε συνεχή «διάλογο και αλληλεπίδραση»  με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών, αλλά και εντός του περιβάλλοντος των διάσπαρτων μνημείων νεότερων και αρχαίων του ίδιου του Ελληνικού.

Τέλος ο ΣΕΑ ξεκαθαρίζει ότι «θα συνεχίσει, σύμφωνα με τους καταστατικούς του σκοπούς, να αγωνίζεται ανυποχώρητα, για την απόκρουση των λανθασμένων αντιλήψεων για την ανάπτυξη, όταν αυτές εγκυμονούν μη αναστρέψιμες βλάβες στα μνημεία και τις αλληλεπιδράσεις τους με τον περιβάλλοντα χώρο τους, το πολιτιστικό περιβάλλον τους, τον διάλογο με τα παγκόσμιας σημασίας μνημεία και αντιστρατεύονται θεμελιώδεις αρχές της ισονομίας των πολιτών».

Διαβάστε ολόκληρο το υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΕΑ: