Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών (ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΠΟΣΠΕΡΤ) σε απόλυτη σύμπνοια με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις και σωματεία στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με νέα 24ωρη απεργία από τις 18:00 της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου έως τις 18.00 της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στον νόμο Πέτσα για τα ΜΜΕ.

Η πρώτη απεργία ανακοινώθηκε την Τρίτη και στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, όπως επίσης και του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενάντια στο νομοσχέδιο Πέτσα για τα ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στη διαβούλευση έχει τεθεί από την Πέμπτη και με διάρκεια μόλις επτά ημερών το νομοσχέδιο που υπογράφει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και αφορά τη λειτουργία μέσων μαζικής ενημέρωσης, τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας από τις πρώτες ώρες της δημοσίευσής του έντονες αντιδράσεις, με δεκάδες άρθρα και σελίδες και διαβούλευση μόλις έξι ημερών.

Νόμος Πέτσα για τα ΜΜΕ όπως «λίστα Πέτσα»: Χρυσά δώρα, ομηρεία εργαζομένων και περιφερειακού Τύπου

Μισθοί επιπέδου Αρείου Πάγου για τα μεγαλοστελέχη της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ξήλωμα του ορίου των 400 εργαζομένων για τα κανάλια και ευεργετικές διατάξεις για εκπτώσεις των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες σε κραυγαλέα ποσοστά, διεύρυνση κενή περιεχομένου για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, βόμβα στα θεμέλια του επαρχιακού Τύπου, δώρα και στην Digea, μερικά από τα κομβικά σημεία του νομοσχεδίου, για το οποίο έχει ήδη αντιδράσει έντονα η ΕΣΗΕΑ, καθώς και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ένα από τα σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου είναι το ξήλωμα του «νόμου Παππά», δηλαδή ότι είχε απομείνει από αυτόν μετά και τις χαριστικές διατάξεις και «αναβολές» καταβολής των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες. Το νομοσχέδιο καταργεί εμμέσως το όριο των 400 εργαζομένων ανά κανάλι, και κανονικοποιεί τις «διευκολύνσεις» για την αποπληρωμή των τηλεοπτικών αδειών που κατέχουν οι λίγοι ισχυροί ιδιοκτήτες, παρότι οι ενισχύσεις που έχουν ήδη δεχθεί από την κυβέρνηση μετρούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεν 400 εργαζόμενους, αλλά επιτρέπει να συνυπολογίζονται σε αυτούς εργαζόμενοι συνδεδεμένων επιχειρήσεων και εργαζόμενοι ανεξάρτητων εταιριών παραγωγής, με ανώτατο όριο κάλυψης το 30%, επιτρέποντας έτσι 120 εργαζόμενοι να μην βρίσκονται στο οργανόγραμμα του καναλιού.

Στην απεργία συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς Πανελλαδικής και Τοπικής Εμβέλειας και τις ιστοσελίδες τους. Επίσης οι εργαζόμενοι στα κανάλια, τα ραδιόφωνα και την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη ΓΓΕ-ΓΓΕ.

Ο νόμος Παππά:

Επιπλέον, από τον προς ψήφιση στο μέλλον νόμο προβλέπεται ότι οι περισσευούμενοι 120 εργαζόμενοι μεταφέρονται σε διάφορες εταιρείες που συνδέονται με έναν τηλεοπτικό σταθμό ενώ οι 280 του καναλιού μπορεί να δουλεύουν και με συμβάσεις έργου, χωρίς δηλαδή να ανήκουν απαραιτήτως στο μισθολόγιο.

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων εκφράζουν την κατηγορηματική διαμαρτυρία τους στην επιχειρούμενη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μέσω ενός νεο-εισαγόμενου μοντέλου «ευελιξίας» το οποίο απειλεί: να καταλύσει τον στενό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων επιφέροντας συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και μαζικές απολύσεις, σε ευθέως περαιτέρω συρρίκνωση στον Ασφαλιστικό μας φορέα, με φραγή δικαιώματος ασφάλισης στους «προσμετρούμενους» εργαζομένους και κατά συνέπεια δραματική μείωση εσόδων.

ΖΗΤΑΜΕ

την άμεση απόσυρση όλων των αντεργατικών διατάξεων του νομοσχεδίου που υπονομεύουν τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και το δικαίωμα της κοινωνίας για αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση.

την έναρξη διαλόγου της Κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους, για την κατάρτιση ενός αυτόνομου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τους Πανελλήνιους και τους Περιφερειακούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς.
Στη βάση αυτή τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών κηρύσσουν νέα 24ωρη απεργία από τις 18:00 της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου έως τις 18.00 της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δημόσιους και ιδιωτικούς, πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας και στις ιστοσελίδες τους, στα ραδιόφωνα και την ιστοσελίδα της ΕΡΤ Α.Ε., στο ΑΠΕ ΜΠΕ και στη ΓΓΕ-ΓΓΕ, με αίτημα την απόσυρση των αντιδημοσιογραφικών διατάξεων του υπό «διαβούλευση» νομοσχεδίου.

Της απεργίας εξαιρείται η επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον COVID 19 και οι συνάδελφοι ιατρικοί συντάκτες που υποβάλλουν τις ερωτήσεις».

Ο βουλευτής και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης, ανέφερε: «Η τελευταία προσπάθεια του κ. Πέτσα είναι να ξηλώσει ουσιαστικά τις προστατευτικές για τους εργαζομένους διατάξεις του πολυσυζητημένου ν. 4339/2015 για τον ελάχιστο αριθμό των 400 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ανά κανάλι.

Πλέον θα συνυπολογίζονται ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά και εργαζόμενοι άλλων επιχειρήσεων στον ίδιο όμιλο, που σημαίνει συρρίκνωση, απολύσεις και λιγότερες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα απαλλάσσει τα κανάλια από την καταβολή της δόσης 3,5 εκατ. ευρώ για την κατοχή άδειας, χωρίς αυτό να συνδέεται με ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων. Παράλληλα, απελευθερώνει τις αμοιβές στα διευθυντικά στελέχη στα δημόσια ΜΜΕ, δηλαδή σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, ενώ αμνηστεύει τις παραβάσεις ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας. Οι εργαζόμενοι στα κανάλια δικαίως ξεσηκώθηκαν και απειλούν με απεργίες.

Είναι λοιπόν σαφές ότι το κρίσιμο επίδικο για τον κ. Πέτσα και την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η εξαγορά πολιτικής στήριξης, η μονοφωνία στην ενημέρωση και η φίμωση των δημοσιογράφων, μέσω του μαστιγίου των απολύσεων και του καρότου με τα δωράκια στην εργοδοσία. Αυτό είναι απαράδεκτο, αντιεργατικό και επικίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα.

Ουδέποτε η στήριξη των επιχειρήσεων στον χώρο τον ΜΜΕ ‒όπως και των υπολοίπων από την πανδημία πληττομένων επιχειρήσεων‒ συνδέθηκε με την προστασία των θέσεων εργασίας, τον αριθμό των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εντός ενός συνολικού σχεδίου που θα ήταν κοινώς αποδεκτό. Αυτό φαίνεται άλλωστε από τις λίστες Πέτσα 1&2, χωρίς κανόνες για τη διαφημιστική δαπάνη του Δημοσίου, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με πελατειακά κριτήρια που στόχο είχαν τη χειραγώγηση.

Εμείς θέλουμε την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων των ΜΜΕ με διαφάνεια, ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν, όμως με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την προστασία των εργαζομένων, με κίνητρα για την παραγωγή ποιοτικού προγράμματος περιεχομένου και σαφείς κανόνες πλουραλισμού.

Οι επικείμενες λοιπόν απολύσεις στα ΜΜΕ και η κακή ποιότητα της ενημέρωσης που απολαμβάνουν οι πολίτες έχουν τις υπογραφές του κ. Πέτσα και του κ. Μητσοτάκη».

https://thepressproject.gr/o-petsas-yperamynetai-tou-n-s-gia-ta-mme-kai-kounaei-to-daktylo-ston-syriza-pou-ascholithike-mono-me-afto-to-meros-tou-schediou-nomou/