Συγκεκριμένα, η τρόικα δεν αποδέχεται μια σειρά από προτάσεις που έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, αλλά ούτε και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα κάλυπταν την υστέρηση εσόδων από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους το στέλεχος του υπουργείου, για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού κενού η κυβέρνηση έχει προτείνει μέτρα 1,2 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων η τρόικα απορρίπτει, καθώς εκτιμά πως δεν θα οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Κάτι τέτοιο εμμέσως σημαίνει πως η τρόικα ζητά κάθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

«Πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και ότι τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενόμενου» τόνισε το ίδιο στέλεχος, φέρντοντας ως παράδειγμα τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για τον Δεκέμβριο, τα οποία κοινοποιήθηκαν στην τρόικα και καταδεικνύουν ότι τα μεγέθη ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να να ανεβάζει στα 14 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015, έναντι 11 δισ. ευρώ που εκτιμά η κυβέρνηση, καθώς υπολογίζει πως θα υπάρξουν αποκλίσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τα στοιχεία που δεν αποδέχεται η τρόικα, αφορούν αφενός τα έσοδα που χάνονται λόγω της μείωσης του ΦΠΑ (η τρόικα κάνει λόγο για σχεδόν τριπλάσια απώλεια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση), και αφετέρου την εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων (η ελληνική πλευρά προβλέπει εισπραξιμότητα 82% και η τρόικα 78%).

Διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (το υπουργείο Οικονομικώνζητά να είναι εφάπαξ και της τάξης του 3,9%), καθώς η τρόικα το αποτιμά σε 800- 850 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά σε 300- 400 εκατ. ευρώ.