Νέα απεργία των εργαζομένων της Ryanair στη Γερμανία

Συνεχίζονται οι απεργίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης ενάντια στις εργασιακές πολιτικές της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, Ryanair, με τους εργαζόμενους (πιλότους και πλήρωμα) της εταιρείας στη Γερμανία να πραγματοποιούν την Τετάρτη 24ωρη απεργία. Ανυποχώρητη εμφανίζεται η Ryanair, με τους εργαζόμενους σε επτά χώρες να ετοιμάζουν «τη μεγαλύτερη απεργία» στα τέλη Σεπτεμβρίου.
|

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ακύρωσε 150 από τις 400 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες από και προς τη Γερμανία.

Όπως προσθέτει το Telesur, εργαζόμενοι της εταιρείας σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες απεργίες σε Γερμανία, Σουηδία, Ιρλανδία Βέλγιο και Ολλανδία, με αποτέλεσμα την ακύρωση 450 πτήσεων. Τότε, η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τους πιλότους της στην Ιρλανδία, αλλά από τότε επτά ενώσεις εργαζομένων ανά την Ευρώπη απείλουν να απεργήσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. 

Λεπτομέρειες για τη μαζική κινητοποίηση αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, με τους εργαζόμενους να τονίζουν ότι θα «πρόκειται για τη μεγαλύτερη απεργία που η εταιρεία έχει δει ποτέ»

Η Ryanair απαντώντας στην απεργία στη Γερμανία απειλεί με απολύσεις αν οι εργαζόμενξοί της δεν συνεχίσουν τη δουλειά τους, υποστηρίζοντας ότι έχει προσφέρει καλύτερα συμβόλαια και αυξήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάικλ Ο'Λίρι, δήλωσε από το Λονδίνο ότι «δεν θα υποχωρούμε κάθε φορά που απειλούμαστε με απεργίες. Δεν θέλουμε απεργίες αλλά είμαστε πρόθυμοι να τις δεχθούμε και να τις αντιμετωπίσουμε, αν αυτό χρειαστεί για να προστατεύσουμε το χαμηλό μας κόστος».

Όπως προσθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ryanair αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη 1,25 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά, με τους εργαζόμενούς της όμως να καταγγέλλουν ότι έχουν χειρότερες εργασιακές συνθήκες σε σχέση με τους συναδέρφους τους σε άλλες εταιρείες.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το γερμανικό συνδικάτο, ένα μέλος του πληρώματος της Ryainair λαμβάνει το μήνα 800 μέ 1.200 ευρώ, πολύ κάτω από την ανταγωνίστρια easyJet. «Οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί που δεν μπορούν να διασφαλίστουν αξιοπρεπή ζωή», προσθέτει.

Συνολικά οι απεργιακές κινητοποιήσεις στοίχισαν στην εταιρία 25 εκατομμύρια δολάρια, καθώς αναγκάστηκε να ακυρώσει περισσότερες από 2.000 πτήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Οι εργαζόμενοι σε Ιταλία και Ιρλανδία που κέρδισαν

Μετά από τις απεργιακές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού, οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί της Ryanair στην Ιταλία κατάφεραν να κερδίσουν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα 33 χρόνια της εταιρίας. Αντίστοιχη νίκη έχουν πετύχει και οι εργαζόμενοι στην Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης μέχρι να κερδίσουν τη συλλογική σύμβαση.

«Καλωσορίζουμε την πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας με τους Ιταλούς πιλότους μας και ευελπιστούμε συντόμως να υπάρξει και μια σύμβαση που θα καλύπτει τους Ιρλανδούς συναδέλφους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής ανθρωπίνου δυναμικού του αερομεταφορέα, Εντι Ουίλσον, προσθέτοντας «ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουμε καλέσει να προσέλθουν τις επόμενες ημέρες τα συνδικάτα των Βρετανών, των Γερμανών και των Ισπανών πιλότων μας. Προσβλέπουμε σε αντίστοιχες συμβάσεις εργασίας και σε αυτές τις αγορές».

Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για τους εργαζόμενους στην Ιρλανδία, χωρίς πάντως να υπάρχουν ακόμα υπογραφές ανάμεσα στην εταιρία και το εκεί συνδικάτο. Την περασμένη εβδομάδα στην Φρανκφούρτη, εργαζόμενοι της εταιρίας από άλλες χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τους δοθούν συλλογικές συμβάσεις.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, προβλέπεται, μεταξύ πολλών άλλων, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, αλλά και άδεια μητρότητας και άδεια ανατροφής τέκνου για τους πατέρες.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις