Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αυτή τη φορά διώκεται για συνέργεια σε απάτη, με επίκεντρο δημοτική επιχείρηση που διαχειριζόταν τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς την περίοδο 2003-2010, διάστημα κατά το οποίο ο Χρ. Οικονομίδης καθόταν στο δημαρχιακό θώκο της Καλαμαριάς.

Όπως προέκυψε από την έρευνα που ξεκίνησε το ΣΔΟΕ και ολοκλήρωσαν επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών, τη συγκεκριμένη περίοδο η δημοτική επιχείρηση εισέπραξε συνδρομές από γονείς, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 750.000 ευρώ, για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν, με δεδομένο ότι ο Δήμος είχε επιδοτηθεί με σχεδόν 2 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, οι καταβαλλόμενες συνδρομές υποτίθεται ότι αφορούσαν υπηρεσίες φύλαξης, δίδακτρα για την παρακολούθηση μαθημάτων σε Σχολές Γονέων κά. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι γονείς, εν αγνοία τους πλήρωσαν τις συνδρομές, ενώ οι ελεγκτές πέρασαν από «κόσκινο» πρόχειρες αποδείξεις που εκδόθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις για τις παραπάνω υπηρεσίες.

Μελετώντας το πόρισμα των ελεγκτικών Αρχών, ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων, σε βαθμό κακουργήματος, κατά περίπτωση, για τις πράξεις της απάτης σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απάτης σε βάρος των γονέων, της ηθικής αυτουργίας στα δύο προηγούμενα αδικήματα, όπως επίσης για συνέργεια στην απάτη.

Εκτός από τον επί 11 συναπτά έτη δήμαρχο Καλαμαριάς (1999-2010) που αντιμετωπίζει την πράξη της συνέργειας στην απάτη, στο «κάδρο» του εισαγγελέα βρίσκονται άλλα έξι πρόσωπα τα οποία την επίμαχη περίοδο διατέλεσαν πρόεδροι ή διευθυντές της δημοτικής επιχείρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστή η δίωξη σε βάρος του Χρ. Οικονομίδη για αδήλωτα εισοδήματα, τα οποία φέρεται ότι απέκρυπτε σε τραπεζικούς του λογαριασμούς. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, πράξεις για τις οποίες θα λογοδοτήσει ενώπιον ειδικού εφέτη ανακριτή. Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει τη δίωξη, έκανε λόγο για «φανταστικά ποσά», ενώ υποστήριξε ότι πρόκειται για «λογιστικό λάθος».