Την επέκταση της άρσης των συνταγματικών δικαιωμάτων, μέχρι και το τέλος του Μαρτίου 2021 αποφάσισε τη Δευτέρα η νέα κυβέρνηση του Περού, διατηρώντας ως τότε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω πανδημίας. Υπεύθυνοι για την επιβολή των μέτρων ορίζονται ο Στρατός και η Αστυνομία. Βάσει των μέτρων, έχουν δικαίωμα μετακινήσεων όσοι εργάζονται στην υγεία, στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την διατροφή και οι δυνάμεις ασφαλείας. Επίσης, προβλέπεται σταδιακή λήψη μέτρων ώστε να ανοίξουν και πάλι παραλίες και δάση. 

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της χώρας, Φρανσίσκο Σαγκάστι, ανακοίνωσε ότι το Περού δεν θα προχωρήσει άμεσα σε καμμία συνταγματική αλλαγή αλλά η κυβέρνησή του θα εργαστεί για να υπάρξει το πλήρες πλαίσιο ώστε η επόμενη κυβέρνηση και το επόμενο Κογκρέσο να προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση. 

Τόσο τα μέτρα όσο και η ανακοίνωση της συνταγματικής αναθεώρησης αποτελούν συνέχεια και κυβερνητική απάντηση στην κινητοποίηση χιλιάδων Περουβιάνων, στα αστικά κέντρα της χώρας, προ δύο εβδομάδων, που διαμαρτύρονταν για την πραξικοπηματική καθαίρεση του λαοφιλούς προέδρου της χώρας, Μαρτίν Βισκάρα, και την αντικατάσταση του από τον Μανουέλ Μερίνο, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί μετά τριήμερο και να παραχωρήσει την προεδρία στον μετριοπαθή Σαγκάστι.

Οι επόμενες εκλογές στο Περού, εκτός απροόπτου, έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2021.

Το Περού είναι μεταξύ των πρώτων πέντε σε θύματα κρατών της Λατινικής Αμερικής, με ένα εκατομμύριο κρούσματα και 35.923 νεκρούς μέχρι χθες. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής μετρούν συνολικά άνω των 63,5 εκ. κρουσμάτων και 1.473.741 νεκρών.