Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Τετάρτη μία ακόμα εξαιρετικά αμφιλεγόμενη Οδηγία, αυτή τη φορά κατά του «περιεχομένου τρομοκρατίας», με επιτομή της την προθεσμία μίας μόλις ώρας για την κατάργηση περιεχομένου από τις πλατφόρμες. Το τελικό κείμενο της Οδηγίας, είναι αυτό που θα αποτελέσει τη βάση του «τριλόγου» μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν.
 
«Το Ευρωκοινοβούλιο μόλις υιοθέτησε την Οδηγία για την τρομοκρατία. Τα καλά νέα: Όλες οι τροπολογίες για την εκ νέου εισαγωγή των υποχρεωτικών φίλτρων απορρίφθηκαν ξεκάθαρα. Τα κακά νέα: Αποτύχαμε να καταργήσουμε την προθεσμία μίας ώρας, για μόλις τρεις ψήφους: 300 προς 297». ανέφερε σε ανάρτησή της η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, που πρωτοστάτησε κατά της Οδηγίας για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα.
 
«Η αρμόδια επιτροπή δικαιωμάτων έχει βελτιώσει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς έχει αφαιρέσει την υποχρεωτική χρήση των φίλτρων ανάρτησης από τη διατύπωση, ωστόσο έχει παραμείνει το πολύ σύντομο διάστημα της προθεσμίας της μίας ώρας για την διαγραφή του τρομοκρατικού περιεχομένου. Αυτό συνιστά απειλή, ιδίως για τις μικρές εταιρείες και τις ιδιωτικές ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν τον χρόνο και τους πόρους για να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους οι αρχές όλο το εικοσιτετράωρο και τα σαββατοκύριακα προκειμένου να διαγράφουν το τρομοκρατικό περιεχόμενο μέσα σε μία ώρα εφόσον λάβουν μία τέτοια εντολή διαγραφής» ανέφερε προ ημερών η Τζ. Ρέντα σε αποκλειστική της συνέντευξη στο TPP.
 
Όπως συμφωνούν πλήθος οργανώσεων και κινήσεων πολιτών, το πιθανότερο είναι, η Οδηγία αυτή να οδηγήσει πολλές μικρές ιστοσελίδες να κλείσουν και να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε μεγάλες πλατφόρμες, αντικαθιστώντας για παράδειγμα μία ανεξάρτητη πλατφόρμα συζήτησης με ένα group στο Facebook, διότι τότε το Facebook θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη διαγραφή του τρομοκρατικού περιεχομένου. Σύμφωνα με τον εισηγητή των Συντηρητικών στο  Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνιελ Ντάλτον, «Η Οδηγία πέρασε από την Ευρωβουλή. Ένα πολύ δύσκολο αρχείο, αλλά καταφέραμε έναν καλό συμβιβασμό στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος εξισορροπεί τα ζητήματα ελευθερίας λόγου και του κανενός φίλτρου, με την ζωτική ανάγκη να αφαιρεθεί από το διαδίκτυο το τρομοκρατικό περιεχόμενο».
 
«Όταν πρόκειται για το online τρομοκρατικό περιεχόμενο, ο χρόνος είναι ουσιαστικός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε από όλες τις αρμόδιες αρχές να μπορούν να στέλνουν εντολές απομάκρυνσης σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η απενεργοποίηση της πρόσβασης σε τρομοκρατικό περιεχόμενο σε ένα μόνο κράτος μέλος δεν είναι αρκετά καλή. Ένα τέτοιο επικίνδυνο περιεχόμενο πρέπει να απομακρυνθεί εντός της ώρας σε όλα τα κράτη μέλη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ρατσίντα Ντάτι.
 
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα θετικά προκείμενα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, «η Οδηγία θα μπορούσε να είναι πολύ ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη, εάν οι ευρωομάδες της Αριστεράς δεν είχαν εμποδίσει σημαντικά μέτρα που θα καθιστούσαν πολύ πιο δύσκολο για τους τρομοκράτες να διαδώσουν το μήνυμά τους στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποφεύχθηκαν μέτρα όπως το σύστημα διασυνοριακής επεξεργασίας, η αναγκαιότητα των παρόχων υπηρεσιών να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές, και φυσικά, τα αυτόματα φίλτρα για τον εντοπισμό και αφαίρεση περιεχομένου. Ωστόσο, παρά τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, η προθεσμία της μίας ώρας για την αφαίρεση περιεχομένου, έλαβε τελικά την έγκριση της πλειοψηφίας.
 
Ουσιαστικά, το κείμενο που έλαβε την έγκριση το απόγευμα της Τετάρτης στην Ευρωβουλή, θέτει τις βάσεις για τον λεγόμενο «τρίλογο» μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με το Συμβούλιο να έχει ήδη συμφωνήσει για την πρότασή του με την Κομισιόν. Όπως καταγγέλλουν ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τζούλια Ρέντα, που πρωτοστάτησε απέναντι στα φίλτρα ελέγχου της Οδηγίας για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα, δεν έχει προηγηθεί ούτε καν διάλογος μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών για την διαμόρφωση του παρόντος κειμένου, ενώ πλέον η μάχη αναμένεται να δοθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, με νέα σύνθεση μετά τις ευρωεκλογές.
 
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως σύμφωνα με την τελική λίστα που δημοσιεύτηκε, η ψηφοφορία δεν ήταν ονομαστική, παρά τα επί μέρους αιτήματα ευρωομάδων για συγκεκριμένα άρθρα. Παρόλα αυτά, άγνωστη παραμένει η στάση που τήρησαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές.