Μπορεί στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό να συζητιούνται τις τελευταίες μέρες, ως πολιτικό παράδειγμα, οι στάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Δημήτρη Μελισσανίδη και την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, όμως η έναρξη της συζήτησης για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ) στο κοινοβούλιο, στις 29 Μαΐου, πυροδότησε μια σειρά γεγονότων σε άλλο επίπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. 


Την ημέρα της εισαγωγής του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, μια πρωτοβουλία κατοίκων κάλεσε σε ανοιχτή συζήτηση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο στο πνευματικό κέντρο της πόλης. Στο κάλεσμά της, που δημοσιοποιήθηκε στα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, υποστήριζε ότι το νέο ΡΣΑ “επιδιώκει την ταχύρρυθμη μετατροπή της Αθήνας και των γειτονιών της σε κάτι άλλο απ' αυτό που γνωρίζουμε και ζούμε καθημερινά. Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα επηρεάζονται αρνητικά και μακροπρόθεσμα από τις προβλέψεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου”.

Επεσήμαινε δε τρία σημαντικά, κατά την άποψή της, σημεία: τη μετατροπή του Άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας σε Μητροπολιτικό Πάρκο και την αφαίρεση της κυριότητας από τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας (άρθρα 18 και 19), την πρόβλεψη ότι στην πόλη θα αναπτυχθούν δραστηριότητες “επιτελικής διοίκησης, χρηματοπιστωτικές, γραφείων και εδρών επιχειρήσεων, εμπορίου, τουρισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού” (άρθρο 9) κι ακόμη την πιθανή αλλαγή επιτρεπόμενων χρήσεων και όρων δόμησης επειδή την πόλη διασχίζει ο “Αναπτυξιακός Άξονας Βορρά-Νότου” του άρθρου 11 του νέου ΡΣΑ, η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας δηλαδή.


Η δημοσιοποίηση του καλέσματος προκάλεσε την αντίδραση 150 οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, οι οποίοι φοβούμενοι ότι οι κάτοικοι σκοπεύουν να οργανωθούν για να εγείρουν αντιρρήσεις για το σχεδιαζόμενο “Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού” του Δημήτρη Μελισσανίδη, παρενέβησαν στην εκδήλωση και τη διέκοψαν με ύβρεις, απειλές και προπηλακισμούς. Λίγο πριν διώξουν τους διοργανωτές και το κοινό από την αίθουσα, το σημαίνον στέλεχος της Original Θ.Γ. είπε στους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους κατοίκους ότι αν δεν αντιταχθούν στις ρυθμίσεις για το γήπεδο, οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ (Original 21) θα στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του Άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας. “Από εκεί και πέρα, ένα κόμμα να προσπαθήσετε να κόψετε από το νομοσχέδιο, θα κρυφτείτε σε τρύπες”, είναι η διατύπωση που ακούγεται στο ηχητικό ντοκουμέντο από την εκδήλωση που δημοσιεύτηκε σήμερα. 


Η Πρωτοβουλία Κατοίκων εξέδωσε την επόμενη ημέρα μια καταγγελία του γεγονότος (δημοσιεύτηκε και στο ThePressProject), η οποία υποστηρίζει ότι “το αντικείμενο της συζήτησης δεν άρεσε στο μεγαλοεπιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη και αποφάσισε, στέλνοντας το στρατό του, να τη ματαιώσει”. Επικαλούμενοι δε το δικαίωμα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, καθιστούν υπεύθυνο για ό,τι συμβεί στο μέλλον τον γνωστό επιχειρηματία. Ανακοινώσεις καταδίκης του γεγονότος εξέδωσαν επίσης η τοπική οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η “Δύναμη Πολιτών”, η δημοτική παράταξη που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην πόλη.

Μετά το περιστατικό του Πνευματικού Κέντρου, οι ανησυχούντες κάτοικοι πολλαπλασιάστηκαν και συγκρότησαν το Συντονιστικό Κατοίκων Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας, το οποίο ανακοίνωσε στις 12/6 τη διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης για το νέο ΡΣΑ στην κεντρική πλατεία της πόλης (πλ. Πατριάρχου) στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 19/6. Το κάλεσμα για την εκδήλωση αναφέρεται στα γεγονότα του Πνευματικού Κέντρου και στα άρθρα 8, 9, 11, 18, 19, 81 και 82 του νέου ΡΣΑ, τα οποία αφορούν την πόλη, το Άλσος της και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Στις 17/6, ο σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ Original 21 ανακοίνωσε “ειρηνική συγκέντρωση” μια ώρα νωρίτερα από την ανακοινωμένη ανοιχτή συζήτηση στον ίδιο χώρο. Η ανακοίνωση, αφού επισημαίνει την αντίθεση της Original στο άρθρο 82 του νέου ΡΣΑ (που επιτρέπει τη μελλοντική παραχώρηση 24 δασικών στρεμμάτων για ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων), καταλήγει, απευθυνόμενη στο Συντονιστικό Κατοίκων: 

“ΥΓ. Μετά και από την σημερινή τελευταία και ΞΕΚΑΘΑΡΗ θέση μας, όποιος συνεχίσει να είναι κατά και κόντρα στο να γίνει αυτό το γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια (στον χώρο που ανήκει στην ΑΕΚΑΡΑ μας και μόνο και στον χώρο που ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ όλων μας) θα τον θεωρήσουμε εχθρό μας, καθοδηγούμενο από συμφέροντα και θα μας βρίσκει συνέχεια απέναντι του…

ΥΓ. Όσον αφορά κάποιους γελοίους που μας χαρακτήρισαν τραμπούκους, ιδιωτικούς στρατούς, μπράβους, τσιράκια κλπ, σαν ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ και σαν ORIGINAL 21 έχουμε αποδείξει και ΚΕΡΔΙΣΕΙ ότι οι αγώνες και οι ευαισθησίες μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΝΤΑ ανιδιοτελείς και ΠΟΤΕ καθοδηγούμενες… Αυτό προς πάσα κατεύθυνση…”.

Το ίδιο βράδυ, η εβδομαδιαία εφημερίδα “Κόντρα” στην ηλεκτρονική έκδοσή της αποκάλυψε ότι στις 3 Ιουνίου κάτοικος της περιοχής, ο οποίος παρακολουθούσε την εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου, βρήκε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του σφαίρα περιστρόφου, τυλιγμένη μέσα σε δελτίου του στοιχήματος όπου απειλούνταν η ανήλικη κόρη του. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, ωστόσο ως σήμερα δεν υπάρχει κάποιο νεότερο από την πλευρά της αστυνομίας. Το αποκαλυφθέν γεγονός έκανε το γύρο του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων, προκαλώντας αγανάκτηση σε πολλούς πολίτες.

Την Τετάρτη το Συντονιστικό Κατοίκων εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει την αντισυγκέντρωση των οργανωμένων οπαδών, ενώ ανέβαλε την προγραμματισμένη εκδήλωση της Πέμπτης για απόψε Παρασκευή 20/6 στις 7, στον ίδιο χώρο, στην πλατεία Πατριάρχου της Νέας Φιλαδέλφειας δηλαδή, ενώ σήμερα δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να κάνει πίσω για δεύτερη φορά: “Η ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι έχουν κατακτηθεί με ποτάμια αίματος από το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του. Όπως λέει και ο ποιητής Κώστας Βάρναλης «χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δε θα τα κάμω  πάλι τέσσερα εγώ»”.

Η χθεσινή συγκέντρωση των οργανωμένων οπαδών συγκέντρωσε περίπου 300 άτομα, αισθητά λιγότερα από την προηγούμενη παρόμοια παρέμβασή τους στην τελευταία κεντρική προεκλογική ομιλία του εκλεγέντος Δημάρχου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Άρη Βασιλόπουλου, στις 23/5. Άνευ πραγματικού επίδικου, ο κόσμος της ΑΕΚ δεν ανταποκρίθηκε. Ορισμένες φιλικές προς την ΑΕΚ ιστοσελίδες χρησιμοποίησαν για την εικονογράφηση της χθεσινής κινητοποίησης των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ φωτογραφίες από την προηγούμενη κινητοποίηση, ενώ οι σχολιαστές των σχετικών δημοσιεύσεων φαίνονται διχασμένοι για τη σκοπιμότητα της κίνησης. 

Για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα το νέο ΡΣΑ, κατόπιν αιτήματος του Βασιλόπουλου. Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί η στάση των οργανωμένων οπαδών στη σημερινή ανοιχτή συζήτηση του Συντονιστικού Κατοίκων (στο οποίο δεν συμμετέχει η παράταξη του Βασιλόπουλου), αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο, με δεδομένη την καταγεγραμμένη δήλωσή τους στις 29/5 ότι “σε τρύπες θα κρυφτείτε”, αλλά και μεμονωμένες, ακόμη και επώνυμες απειλητικές τοποθετήσεις να κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως η παρακάτω: 

“AYTH EINAI H ALH8EIA YPOKRITES K DH8EN AGWNISTES TOU ALSOUS……. 8A SAS TSAKISOUME…….VASILOPOULE TO NOU SOU AN STA8EIS EMPODIO 8A SE EX8ROS MAS GIA PANTA K META KRYPSOU….GHPEDO STH NEA FILADELFEIA…….”