Νέα μέτρα ελάφρυνσης προαναγγέλλει ο Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέρριψε τις κατηγορίες περί προεκλογικών επιδομάτων που μοιράζει η κυβέρνηση με τα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως υπάρχουν στα σκαριά και νέα μέτρα ελάφρυνσης. Δήλωσε ότι σήμερα η κυβέρνηση θα καταθέσει τροπολογία στην οποία θα προβλέπεται αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού, από τα 1.200 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ ισχυρίστηκε πως παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις κατάφεραν να προστατεύσουν τις ευαίσθητα κοινωνικά ομάδες.
Nikos Libertas / SOOC
|

Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, ο Ευ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ζορίζονται, αλλά η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα που βοηθούν τους πολίτες. Υποστήριξε πως τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός δεν είναι προεκλογικά, καθώς έχουν προαναγγελθεί από το 2018 και υλοποιούνται τώρα που υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο.

«Δεν είναι προεκλογικά τα μέτρα. Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο. Αυτό είναι το σχέδιο μας: να βγούμε από το μνημόνιο και να κάνουμε σιγά-σιγά τα μέτρα των παροχών. Ξέρουμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα, ξέρουμε ότι ζορίζεται ο κόσμος. Έπρεπε να φθάσουμε έως τον Απρίλη για να δώσουμε το πλεόνασμα από το δημοσιονομικό περιθώριο που υπήρχε και γι΄ αυτό είχαμε ένα πιο κοινωνικό πακέτο για το 2019 και πιο αναπτυξιακό για το 2020».

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση δεν μπορούσε να εφαρμόσει το πρόγραμμα της λόγω των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές.  «Στα τέσσερα χρόνια που διαπραγματεύομαι εγώ και όλη η ομάδα μας έλεγαν “αυτός ο φόρος, πόση απόδοση θα έχει”; Λέγαμε εμείς 800 εκ. έλεγε η Κομισιόν 500 εκ., έλεγε το ΔΝΤ 20 εκ. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε ότι θέλαμε, είχαμε επιβολή. Τώρα όμως μπορούμε να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα, το δικό μας σχέδιο και να ενημερώσουμε τους Θεσμούς. Τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα και συγχρόνως κάνουμε και άλλα πράγματα. Αν δείτε το πακέτο που έχουμε για τον Αύγουστο και την ΔΕΘ, μαζί με αυτά που ανακοινώσαμε χθες και εκείνα για το 2020, είναι ένα πακέτο».

Εκτίμησε και πάλι πως το αφορολόγητο δεν πρόκειται αν κοπεί εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου 2020 και τόνισε ότι παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις κατάφεραν να προστατεύσουν τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. «Επί τέσσερα χρόνια ήμασταν υπό σκληρή επιτήρηση και πίεση των δανειστών και παρά ταύτα κατορθώσαμε να αυξήσουμε τα όρια προστασίας, ενώ οι δανειστές ήθελαν η κάλυψη του “νόμου Σταθάκη” να αφορά μόνο όσους παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δηλαδή τους φτωχότερους των φτωχών».

Σχετικά με τους συνεπείς φορολογούμενους, ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι θα επανέλθει η επιβράβευση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι εξετάζεται εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα ανέρχεται στο 2% του ποσού. «Σήμερα, με τροπολογία, θα προβλέπεται αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού, από τα 1.200 ευρώ που είναι σήμερα, ώστε να δοθεί ανάσα κυρίως στους επαγγελματίες, το οποίο θα χτίζεται, αναλόγως με το πόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι ο κάθε οφειλέτης, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για μια κλίμακα συνέπειας».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις