Το ΔΝΤ βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, προαναγγέλοντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην αγορά εργασίας, τα οποία θα οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ταμείο επιθυμεί να συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.
 
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, έτσι ώστε το ΔΝΤ να αποκτήσει μία σαφή εικόνα για την επίπτωση που θα αυτά θα έχουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 
 
Τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θα ήθελε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε να λάβει μία οριστική απόφαση για το αν θα συμμετάσχει και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, το ΔΝΤ, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι διατεθειμένο να εξαιρέσει την Ελλάδα από τους κανόνες χρηματοδότησης που εφαρμόζει. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως και στην περίπτωση της Ελλάδος, το ΔΝΤ θα ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες.
 
Αναφερόμενος στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ το επιβεβαίωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο πρόσθετα μέτρα απαιτούνται, τα οποία, όμως, θα εξειδικευθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και πρέπει να είναι εναρμονισμένα με τη διεθνή πρακτική.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ράις, τα μέτρα αυτά είναι αναγκαίο να διασφαλίζουν τα όποια οφέλη έχουν, μέχρι στιγμής, προκύψει στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας.
 

Ένα Brexit θα προκαλούσε κρίση «αστάθειας»

 
Για το ενδεχόμενο Brexit, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε μια κρίση αβεβαιότητας, έντονων διακυμάνσεων στις αγορές και επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.
 
«Μια ψήφος υπέρ μιας εξόδου από την ΕΕ θα άνοιγε μια μακρά περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, αστάθειας στις οικονμικές αγορές και βραδύτερης ανάπτυξης», είπε συγκεκριμμένα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.