Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, η Ρωσία έχει λάβει πολλές αρνητικές απαντήσεις για την είσοδο των πολεμικών της πλοίων στα λιμάνια χωρών της περιοχής, γεγονός που της προκαλεί έκπληξη.

«Οι δυτικοί μας σύμμαχοι θα πρέπει να αποφασίσουν ποιον μάχονται στην πραγματικότητα, τους τρομοκράτες ή τη Ρωσία;» σημείωσε σε σχετική του δήλωση.
«Η κίνηση των πλοίων μας έχει προκαλέσει σάλο μεταξύ των εταίρων μας. Αλλά το πιο εκπληκτικό πράγμα ήταν η θέση ορισμένων χωρών που, κάτω από την πίεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έχουν αρνηθεί δημοσίως την είσοδο στα λιμάνια τους στα πολεμικά μας πλοία» τόνισε ο κ. Σοϊγκού.


Η κίνηση αυτή έδωσε το πάτημα στον Ρώσο υπουργό Άμυνας να μεμφθεί τις παραπάνω χώρες, υποστηρίζοντας πως αποκαλύπτεται πως «οι εταίροι μας προσλαμβάνουν την συμβολή μας στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».
«Είναι καιρός για τους συμμάχους μας στη Δύση να αποφασίσουν κατά ποιον πραγματικά αγωνίζονται. Κατά των τρομοκρατών ή της Ρωσίας», ενώ, με μία αναφορά του σε κάποιον ποιητή, τους εγκάλεσε λέγοντας πως δεν μπορούν ταυτόχρονα «να κάθονται σε μία θέση σε πολλά τρένα.»

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στην κυκλοφορία βίντεο που δείχνει εικόνες της δύναμης της Ρωσίας σε θάλασσα και αέρα, ηγούμενη από το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρη η ημερομηνία που γυρίστηκε το βίντεο.

Μπλόκο από το ΝΑΤΟ

Στα τέλη Οκτωβρίου ξέσπασε δημόσια διαμάχη, όταν ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο ρωσικός πολεμικός στόλος θα κάνει στάση στο αυτόνομο λιμάνι της Θέουτα, αφού περάσει τα Στενά του Γιβραλτάρ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Νάτο, Γενς Στόλτενμπεργκ κατέστησε απολύτως σαφές στη Μαδρίτη πως θα πρέπει να επανεξετάσει την άδεια για την ενδιάμεση αυτή στάση. «Μας ανησυχεί, και το έχω εκφράσει αυτό πολύ ξεκάθαρα, η πιθανή χρήση αυτής της ομάδας για να αυξηθεί την δύναμη της Ρωσίας και να αποτελέσει πλατφόρμα για αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας» δήλωσε τότε.

Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν απεσταλμένος της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις συνομιλίες για το Brexit, Γκάι Φερχόφσταντ, δήλωσε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα πως η Ισπανία, παρόλο που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, «παρέχει βοήθεια σε έναν στόλο, ο οποίος έχει έναν σκοπό», σημειώνοντας ότι «μόλις την περασμένη εβδομάδα η ισπανική κυβέρνηση υπέγραψε τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων στο Χαλέπι».

Σύντομα, η Μαδρίτη υπαναχώρησε στη συμφωνία της με τη Μόσχα, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία κατέστησε σαφές πως θα μπορούσε να αρνηθεί την άδεια στα ρωσικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται στη Μεσόγειο. Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η Ρωσία απέσυρε τελικά το αίτημά της για ενδιάμεση στάση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως δεν είχε ποτέ στο πρόγραμμά του στάση στο εν λόγω λιμάνι.

«Το ρωσικό αεροπλανοφόρο είναι πλήρως τροφοδοτημένο με επαρκή αποθέματα υλικών για την εκτέλεση της αποστολής τους στην υπεράκτια θαλάσσια ζώνη με αυτόνομη λειτουργία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασέκοφ.

Σύντομα, η Μάλτα αναγκάστηκε να προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις, διαψεύδοντας αναφορές των ΜΜΕ πως τα ρωσικά πλοία θα ανεφοδιαστούν στο λιμάνι της.
Τα ρωσικά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του «Ναυάρχου Κουζνέτσοφ», του καταδρομικού μάχης «Πιοτρ Βελικι» και δύο αντιτορπιλικών, στάλθηκαν στη Μεσόγειο στις 15 Οκτωβρίου.

«Ο στόχος της εκστρατείας είναι να εξασφαλιστεί μια ναυτική παρουσία σε λειτουργικά σημαντικές περιοχές της θαλάσσης» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

πηγή: Russia Today