Την παραίτησή της υπέβαλε σύσσωμη η Ρωσική κυβέρνηση, την Τετάρτη, ξαφνικά, μετά την ομιλία- διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε μια σειρά σαρωτικών συνταγματικών αλλαγών, που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο, αλλά όχι και την πρώτη θέση, μετά το 2024, στα πολιτικά πράγματα της Ρωσίας.

Μεταξύ των ανακοινώσεων του Πούτιν, η σημαντικότερη ήταν οι συνταγματικές αλλαγές, με πρώτη την μεταφορά της εκλογής πρωθυπουργού στη Δούμα, ώστε «να αυξηθεί ο ρόλος του κοινοβουλίου της χώρας, η ισχύς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, και την ανεξαρτησία και υπευθυνότητα του πρωθυπουργού».Σύμφωνα με αναλυτές, ο Πούτιν ελπίζει και να ετοιμάσει έδαφος για τη διαδοχή, αλλά και να έχει σε αυτήν ρόλο και άποψη, από την όποια νέα θέση του, ώστε να συνεχιστεί η δική του πολιτική.

Σημαντικό μεταξύ όσων είπε, είναι ότι το κοινοβούλιο θα έχει, μετά την αναθεώρηση, ουσιαστικό λόγο στις διεθνείς συμφωνίες και στην περίπτωση που το διεθνές δίκαιο βρίσκεται σε δυσαρμονία με το ρωσικό δίκαιο. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι ο ρόλος των διεθνών δικαστηρίων – ειδικά του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – δεν θα υπερτερεί του κρατικού νόμου, και η πίεση που θα μπορεί να ασκηθεί μέσω αυτού στη Ρωσική κυβέρνηση θα περιοριστεί κατά πολύ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που ανακοίνωσε από την τηλεόραση, καθήμενος δίπλα στον Πούτιν, την παραίτησή του, δήλωσε ότι «[η παραίτηση] έγινε ώστε να δώσει χώρο στον Πρόεδρο [Πούτιν], να πραγματοποιήσει αλλαγές οι οποίες θα μεταφέρουν εξουσίες στο κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό», κάτι που θα επιτρέψει στο Ρώσο ηγέτη να κυβερνήσει από άλλη θέση, όταν λήξει και η παρούσα θητεία του, το 2024.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναλαμβάνει υποδιευθυντής του, αναβαθμισμένου, Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου ηγείται ο Πούτιν, ενώ νέος πρωθυπουργός ανέλαβε ένα πρόσωπο έκπληξη, ο Μιχαήλ Μισούστιν, πρώην επικεφαλής της Φορολογικής Υπηρεσίας, που έχει τη φήμη πολέμιου της διαφθοράς. Αναλυτές θεωρούν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο, που τοποθετείται στη θέση του πρωθυπουργού, θα είναι και διάδοχος του Πούτιν στην Προεδρία, μετά τις συνταγματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ήδη συνεδριάζει εκτάκτως το ρωσικό κοινοβούλιο για να εγκρίνει τις αλλαγές, και αύριο το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει για τον πρωθυπουργό η Δούμα. «Πρέπει να εγκριθεί άμεσα η τοποθέτηση, γιατί πρέπει επίσης άμεσα να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Δούμας, Σεργκέι Νεβέροφ.

Στην ομιλία του, που αποτελεί ουσιαστικά διάγγελμα προς το έθνος, ο Πούτιν έβαλε μια σειρά κοινωνικών στόχων, για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των Ρώσων, και μίλησε για «ιστορικό καθήκον» αύξησης της γεννητικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ξεπεράσει τα όποια συνταγματικά κολλήματα διαδοχής, «αλλάζοντας», το 2008, θέσεις με τον πιστό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ – ο Πούτιν πέρασε στην πρωθυπουργία και ο Μεντβέντεφ στην προεδρία για μια τετραετία, όσο απαιτούνταν για να μην υπάρξει συνταγματικό ζήτημα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κυβερνά, από τη μία ή άλλη θέση, τη Ρωσία από το 1999, και η τελευταία του, τέταρτη, προεδρική θητεία, λήγει το 2024. Με βάση το σημερινό σύνταγμα της Ρωσίας, δεν δικαιούται να ξαναβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος, και, μετά τις συνταγματικές αλλαγές και τη μεταβίβαση εξουσιών, δε θα έχει και λόγο να το πράξει. Η δημοφιλία του παραμένει υψηλή και πολλοί Ρώσοι θα δουν θετικά τις αλλαγές, καθώς τον θεωρούν πηγή σταθερότητας. Άλλωστε, διεθνώς οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι, πριν το 2024 (αν και όχι τόσο σύντομα), θα φρόντιζε να τοποθετήσει εαυτόν σε θέση που να του επιτρέπει να συνεχίσει να ελέγχει τα πολιτικά πράγματα της Ρωσίας.

Μετά μια κάμψη με την παραίτηση της κυβέρνησης, η τιμή του ρουβλιού παρουσίασε μεγάλη άνοδο στη διεθνή αγορά, μετά τις αναγγελίες Πούτιν και εν όψει και της τελικής υπογραφής της ΡωσοΚινεζικής εμπορικής συμφωνίας.