Την παράταση των αυξημένων περιοριστικών μέτρων με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας για τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η συνεδρίαση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων φαίνεται πως αποφάσισε την ένταξη αρκετών ακόμη περιοχών της χώρας στο “βαθύ κόκκινο” στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το Έθνος, από το Σάββατο μπαίνουν στο βαθύ κόκκινο οι περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας, Κιλκίς, Λέσβου, Χαλκιδικής, και οι δήμοι Κατερίνης, Ιωαννίνων, Σκιάθου, Χανίων και Μετσόβου.

Η εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται πως καθιστά για την κυβέρνηση απολύτως αναγκαία την παράταση του lockdown, το οποίο φαίνεται πως δεν αποδίδει πλέον, καθώς μετά από τέσσερις και πλέον μήνες μέτρων εφαρμογής του τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται, ενώ χθες καταγράφηκε έκρηξη διασωληνώσεων και θανάτων σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε χθες, έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα περισσότερα από 2.000 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, και 51 της νοτιοαφρικανικής.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, με το ποσοστό των κατειλημμένων ΜΕΘ να ξεπερνά το 93% ενώ αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις κλινικές, καθώς και των ανθρώπων που δεν είναι δυνατή η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η επιτροπή των 32 ειδικών του υπουργείου Υγείας φαίνεται να ασχολήθηκε με τις δραστηριότητες των πολιτών ενόψει Καθαράς Δευτέρας και να εισηγήθηκε την ισχύ του μέτρου της μετακίνησης μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατο και για το πέταγμα του χαρταετού, όπως ακριβώς ισχύει για την ελεύθερη μετακίνηση με σκοπό την άσκηση και τον κωδικό 6. Ανοιχτό παραμένει το θέμα εάν οι πολίτες θα μπορούν να παραμείνουν στα πάρκα, τους εξωτερικούς χώρους άσκησης και τα άλση, καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, αυτό απαγορεύεται στην Αττική μέχρι τις 6 το πρωί της Τρίτης.

Αντίθετος στην παράταση του lockdown ο Μανώλης Δερμιτζάκης

Σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και την αναγκαιότητα να υπάρξουν αλλαγές τοποθετήθηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας την εκ προοιμίου δυσλειτουργικότητα μιας Επιτροπής που απαρτίζεται από περίπου 40 μέλη και αποτελείται μόνο από γιατρούς.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να επανηγηθεί ο Σωτήρης Τσιόδρας, που χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών και στο παρελθόν είχε επιτύχει συστράτευση του κόσμου.

«Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», δήλωσε ο κύριος Δερμιτζάκης. Σημείωσε επίσης ότι αμφότεροι η πολιτεία και οι ειδικοί πρέπει να εστιάσουν στο να πείσουν τον κόσμο να λειτουργήσει διαφορετικά και αντιτάχθηκε σε ένα αυστηρότερο lockdown επισημαίνοντας ότι «δε μιλάμε για ρομπότ, αλλά για ανθρώπους πολύ πιεσμένους ψυχολογικά με το ακορντεόν».

Επιπλέον, ο καθηγητής πρότεινε το άνοιγμα των καταστημάτων, καθώς φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ τάχθηκε και υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, αλλά και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. «Εγώ προτείνω αποσυμπίεση σε κάποια σημεία, δηλαδή σχολεία, γιατί τα κλειστά σχολεία δεν κάνουν κακό μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς. Είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει μια οικογένεια με τα παιδιά 24 ώρες το 24ωρο μέσα στο σπίτι. Δεύτερον πρέπει να ανοίξουν κάποια μαγαζιά κι επιχειρήσεις, να αρχίσει να τρέχει η οικονομία, να φύγει το άγχος των ανθρώπων για την οικονομία, γιατί το άγχος δεν επιτρέπει να έχεις την αυτοσυγκέντρωση για να τηρήσεις τα μέτρα. Δεν έχει σημασία μόνο τι θα ανοίξουμε, αλλά με ποια συμπεριφορά. Συγχρόνως με αυτό το άνοιγμα, θα πρέπει να τρέξει μια τεράστια καμπάνια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να συντονιστούν σε μια συμπεριφορά, η οποία ενώ θα αυξήσει την κινητικότητα, δε θα αυξήσει τη μετάδοση» ανέφερε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί αν είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, καθώς πλέον ο ιός μεταδίδεται κατά τη διάρκεια μικρών δραστηριοτήτων που κάνει ο καθένας ασύντακτα σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες. «Είναι τεράστιο μειονέκτημα να είμαστε στα μέσα Μαρτίου και να μην εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι μπορούμε να λειτουργούμε ως κοινωνία σε εξωτερικούς χώρους. Η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα έπρεπε να έχει ανοίξει τώρα», κατέληξε.