Σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento, πρόκειται για το σκάνδαλο υπερκοστολογήσεων αναλώσιμων υγειονομικών υλικών κατά την περίοδο 2012-2014, με Έκθεση Πορισματικής Εξέτασης του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), που κοστολογεί τη ζημιά του Δημοσίου σε 15.292.595,34 ευρώ.
 
Όπως αναφέρεται, το πρώτο διαβιβαστικό του Αρείου Πάγου αναφέρει πως ζητείται από τη Βουλή η διερεύνηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων. Σε αυτά περιλαμβάνονται του Φίλιππου Σαχινίδη, του Γιώργου Κουτρουμάνη και του Ανδρέα Λοβέρδου για το ΠΑΣΟΚ και των Γιάννη Βρούτση και Μάριου Σαλμά για τη Νέα Δημοκρατία.
 
Κατά τα προβλεπόμενα, ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο οι προαναφερθέντες παραβίασαν μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων τον νόμο 3918/2011, ο οποίος δεσμεύει το αποφασίζον όργανο (εν προκειμένω τους αρμόδιους υπουργούς) ώστε η εκάστοτε πρόταση του ΕΟΠΥΥ (π.χ. για την τιμολόγηση υγειονομικού υλικού) είτε να γίνει ως έχει αποδεκτή χωρίς καμία τροποποίηση, είτε να απορριφθεί.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πλέον έχουν προκύψει νέα στοιχεία, καθώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ενέκρινε την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργου Καλούδη, για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον εννέα προσώπων για τις πράξεις της απιστίας κατά την υπηρεσία από κοινού τελεσθείσας και κατ' εξακολούθηση, με περιουσιακή ζημιά που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Ακόμη, αναφέρεται ζημιά επιπλέον 150.000 ευρώ σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
 
Σημειώνεται πως κατά τα νέα στοιχεία, ελέγχονται πρώην μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΠΥ, πρώην μέλη της διοίκησης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.
 
Συγκεκριμένα, ασκήθηκε δίωξη στους εξής:
 

  1. Πρώην διοικητή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
  2. Πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη.
  3. Πρώην Α' Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ, Κωνσταντίνο Νικόλη.
  4. Πρώην Β' Αντιπρόεδρο, Κυριάκο Σουλιώτη.
  5. Μέλος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία, Γρηγόρη Λεοντόπουλου.
  6. Εκπρόσωπο Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρου Αμπατζόγλου.
  7. Πρώην αναπληρωματικού μέλους διοικητή ΟΓΑ, Βασίλη Δορίζα.
  8. Ειδικού επιστήμονα, Σταμάτη Βαρδαρού.
  9. Ειδικού επιστήμονα, Γιώργου Μυλωνά.

 
Διαβάστε το διαβιβαστικό: