Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση η εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, Ντάνα Γουάιτ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Της ανακοίνωσης προηγήθηκε θερμή υποδοχή της υπουργού της ΠΓΔΜ στο αμερικανικό Πεντάγωνο, με ανάρτηση σχετικού βίντεο στον λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στο Twitter, καθώς και σειράς φωτογραφιών των δύο υψηλών αξιωματούχων.


 
«Ο υπουργός Μάτις και η υπουργός Σεκερίνσκα συζήτησαν το θέμα του ονόματος που εκκρεμεί με την Ελλάδα, το οποίο έχει εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες επίλυσης αυτού του προβλήματος και στηρίζουν την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι», τονίζει η ανακοίνωση, για την πρώτη επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της ΠΓΔΜ στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
 
Ακόμη, ο Τζ. Μάτις επεφύλαξε επαινετικά λόγια για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην οποία έχει προχωρήσει η ΠΓΔΜ, ικανοποιώντας τον προβλεπόμενο νατοϊκό στόχο του 2% του ΑΕΠ. Παράλληλα, την ΠΓΔΜ για την συμβολή τους σε μια σειρά στρατιωτικών αποστολών όπως στο Αφγανιστάν, στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη, και στο Ιράκ.
 
Υπενθυμίζεται πως στο έτερο πεδίο ενδιαφέροντος της ΠΓΔΜ, αναφορικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόσφατη επίσκεψη του Ντόναλντ Τουσκ άσκησε νέες ευρωπαϊκές πιέσεις για την επίλυση του ζητήματος του ονοματολογικού προς τη γειτονική χώρα, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, επιχείρησε να προδικάσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στην Ένωση.