Δεν υπάρχουν περιθώρια για τροποποίηση ούτε του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ούτε του ισχύοντος συνδικαλιστικού νόμου, τόνισε από την πλευρά της η ΓΣΕΕ.
 
Αναλυτικά, ο Γ. Βρούτσης επιδιώκει να διασφαλίσει στη Γενεύη, στη συνάντηση με με την ηγεσία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων, συμφωνία για τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα, ενόψει των συζητήσεων με την τρόικα, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η τρόικα ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση των απολύσεων, για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με απώτερο στόχο να καταστεί σχεδόν αδύνατη η πραγματοποίηση απεργίας και γενικά για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας.

 

Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο

 
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μίλησε υπέρ του «εμπλουτισμού και της ενδυνάμωσης του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η συνδικαλιστική δράση στη χώρα μας».
 
Υπερθεματίζοντας, ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να διασφαλίζονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, αλλά και «η αντιπροσωπευτική συμμετοχή της εργασίας και της παραγωγής στο πλαίσιο της κοινωνικής διαπραγμάτευσης».
 
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος, ενώ επισήμανε ότι «η όποια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τον συνδικαλισμό, δεν μπορεί παρά να γίνει μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και τους εκπροσώπους τους».
 
«Η κοινωνική συνεννόηση και διαπραγμάτευση, η συνεργασία και οι συναινέσεις αποτελούν πυλώνα τόσο της κοινωνικής συνοχής, όσο και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.