Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είναι έτοιμος να δώσει εντολή για χτύπημα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος απαντάει στις τουρκικές προκλήσεων, δια μέσου δηλώσεων του Πάνου Κελάμη, ο οποίος βλέπει «τσουνάμι» εξερευνητικών γεωμετρήσεων φέτος στην Κύπρο. 
 
Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης TRT ανέφερε ότι «η ΕΝΙ προσπαθεί να μπει στην ΑΟΖ της Κύπρου με δύο ιταλικές φρεγάτες και για τρεις εβδομάδες το τουρκικό ναυτικό δεν το αφήνει να πάει», όπως μεταδίδει το SigmaLive επικαλούμενο το ΚΥΠΕ.
 
«Βλέπετε το θράσος; Οι Ε/κ τους δίνουν τον διαγωνισμό και οι ιταλικές φρεγάτες έρχονται και προσπαθούν να βάλουν το γεωτρύπανο μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Εάν έχετε το θάρρος μπείτε. Το λέω καθαρά. Σε οποιοδήποτε πεδίο στο οποίο δεν δίνουμε άδεια, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή προβοκάτσια, προσωπικά ο αρχιστράτηγός μας (ο Ερντογάν) θα δώσει την εντολή για χτύπημα. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι' αυτό», ανέφερε.
 
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας το Σάββατο εμφανίστηκε αμετακίνητος στο συγκεκριμένο θέμα και προειδοποίησε ως και Γαλλία και ΗΠΑ που ενδεχομένως να έδειχναν όπως σημείωσε ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή.
 

«Τσουνάμι» γεωμετρήσεων

 
Πάντως παρά τις παραπάνω δηλώσεις, ο Πάνος Κελάμης, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, μιλώντας στο euronews.gr από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προέβλεψε «τσουνάμι» εξερευνητικών γεωτρήσεων φέτος στην Κύπρο.
 
Μάλιστα, ο Π. Κελάμης, σημείωσε ότι το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, ενώ αναφερόμενος στις εντάσεις στην περιοχή και κατά πόσο δημιουργούν προβλήματα απάντησε: «Η Κύπρος αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε ξανά με τα στρατηγικά ενεργειακά μας σχέδια. Η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με όλες τις γύρω χώρες, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία. Και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε ακόμα περισσότερες υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότιμης βάσης».