Η ΕΝΕΔΕΠ σε ανακοίνωση της καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν ενεργά στην απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής, τονίζοντας πως Cosco και οι εργολαβικές εταιρείες είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη διατήρηση της εργασιακής ζούγκλας στο λιμάνι, καθώς «από τη μια δεν τηρούν τη δέσμευση τους για υπογραφή ΣΣΕ και από την άλλην δίνουν στον απεργοσπαστικό τους μηχανισμό νομική μορφή φτιάχνοντας ένα εργοδοτικό σωματείο που για να πάρει έγκριση από το πρωτοδικείο Αθηνών (αφού ως γνωστόν πλέον έχουμε προβλήτες και στην Ομόνοια) με διαβλητές και νόθες διαδικασίες χρειάστηκαν μόλις 3 ημέρες».

Σχετικά με το «σωματείο» που δημιουργήθηκε από την εργοδοσία και υποστηρίζει ότι πριν κηρυχθεί οποιαδήποτε μορφή αγώνα, «θα πρέπει να εξαντληθούν οι διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση των διαφορών», η ΕΝΕΔΕΠ τονίζει πως το εργατικό κίνημα έχει την εμπειρία να αντιδράσει.

«Αυτό το “συνδικάτο” της εταιρείας είναι ο δούρειος ίππος που θα χρησιμοποιήσει η εργοδοσία για να χτυπήσει τον αγώνα μας και την απεργία μας, γιατί πολύ απλά δεν έχει άλλα επιχειρήματα εκτός της τρομοκρατίας, του τραμπουκισμού και της διάσπασης. Φτιάξανε το νέο “σωματείο” για να διαπραγματεύεται η εταιρεία με τον εαυτό της. Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες και το εργατικό κίνημα πως θα απαντήσει σε αυτές τις μεθόδους».

Υπενθυμίζεται ότι η πολυήμερη απεργία του Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα να υλοποιηθεί ένα από τα βασικά αιτήματα τους, καθώς τη Δευτέρα το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ:


«Η Cosco κρύβεται πίσω από το δάκτυλο της»

Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό της ΕΝΕΔΕΠ, κατηγορώντας την Cosco πως κρύβεται πίσω από το δάκτυλο της και δεν διασφαλίζει τα απαραίτητα στους εργαζόμενους και δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα τους. Υπογραμμίζει πως όσα έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι στις προβλήτες «τα κατάφεραν μαζί με το Σωματείο τους και τη στήριξη και ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων από άλλους κλάδους».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

«Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της “COSCO” στο λιμάνι του Πειραιά, μαζί με το Σωματείο τους, ΕΝΕΔΕΠ, προχώρησαν σε αυτή την απόφαση αφού η “COSCO” μαζί με τους εργολάβους της αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Η “COSCO” κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, χωρίς να διασφαλίζει κρίσιμα ζητήματα όπως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων παρότι την περίοδο 2007-2017 ο μονοπωλιακός όμιλος, σύμφωνα με τα ίδια του τα στοιχεία, καταγράφει αύξηση της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατά 195%!!! Ενώ μόνο στο Α’ εξάμηνο του 2018 πέτυχε αύξηση περίπου 30%!!! Αντίθετα, η εργοδοσία με τη στήριξη της κυβέρνησης φτιάχνει Σωματείο-σφραγίδα με διαδικασίες εξπρές, για να υπονομεύσει τον αγώνα των εργαζομένων και αξιοποιεί μηχανισμούς τρομοκρατίας και λάσπης ενάντια στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Ό,τι κέρδισαν εργαζόμενοι στις προβλήτες όλα αυτά τα χρόνια τα κατάφεραν μαζί με το Σωματείο τους και τη στήριξη και ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων από άλλους κλάδους. Τώρα η εργατική τάξη να δώσει απάντηση στην πολυεθνική “COSCO” εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στο μεγάλο αγώνα των λιμενεργατών.

Όλοι στον αγώνα για την επιτυχία της απεργίας. Όλοι στην απεργία της Παρασκευής 7 Σεπτέμβρη. Κανένας εργάτης μόνος του. Στηρίζουμε τα αιτήματα του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ που διεκδικεί: Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. 6μελή πόστα λιμενεργατών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Σύσταση Επιτροπών για την Υγεία και Ασφάλεια. Πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών».