Η TEPCO εκπονεί ένα σχέδιο αναδιοργάνωσής της ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο να λάβει πιο δραστικά μέτρα, όπως πιθανόν την υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα, για να λάβει σε αντάλλαγμα κρατική βοήθεια ώστε να καθαρίσει και να κλείσει τους αντιδραστήρες στο εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει ήδη συμφωνήσει να δαπανήσει 47 δισεκατομμύρια γεν (περίπου 347,3 εκατ. ευρώ) για την διαχείριση των περίπου 1.000 δεξαμενών με μολυσμένο νερό στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, όπου είχε σημειωθεί τήξη του πυρήνα αντιδραστήρων μετά το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να καλύψει μέρος του κόστους για τον παροπλισμό των πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ η αναδιοργάνωσή της ίσως επιτρέψει στην TEPCO να εξασφαλίσει περισσότερη κρατική βοήθεια.

Η επιχείρηση κοινής ωφέλειας ελπίζει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 500 δισεκ. γεν από τράπεζες ως το τέλος του χρόνου και ευελπιστεί ότι το σχέδιο περικοπής των θέσεων εργασίας μέσω ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου θα συμβάλλει οι τράπεζες να συμφωνήσουν στις χορηγήσεις. Την ίδια πληροφορία δημοσίευσε η οικονομική εφημερίδα Nikkei στο σημερινό της φύλλο, προσθέτοντας ότι οι αποχωρήσεις ενδέχεται να φθάσουν έως και τις 1.500.

Σύμφωνα με πηγές ενήμερες για τα σχέδια της εταιρείας που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η TEPCO επιχειρηματολογεί στις συνομιλίες της με τα πιστωτικά ιδρύματα ότι μπορεί να επιστρέψει σε κερδοφόρες χρήσεις εάν επανεκκινήσει δύο αντιδραστήρες (από τους επτά) στο εργοστάσιο Κασιβαζάκι Καρίβα, στην δυτική Ιαπωνία, το οικονομικό έτος 2014.

Οι τρεις αντιδραστήρες στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι είχαν υποστεί τήξη του πυρήνα τον Μάρτιο του 2011, όταν είχαν σημειωθεί εκρήξεις και 160.000 άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε πόλεις και χωριά κοντά στην μονάδα.

Η TEPCO, η οποία προσπαθεί ανεπιτυχώς να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο στο κατεστραμμένο εργοστάσιό της μέσα στα δυόμισι χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την καταστροφή, σχεδιάζει τώρα τον πλήρη παροπλισμό των εγκαταστάσεων στην Φουκουσίμα. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία μείωσης του προσωπικού της κατά 3.600 πρόσωπα, στους 36.000 εργαζόμενους, έως τον Μάρτιο βάσει ενός σχεδίου επιχειρησιακής αναδιοργάνωσής της που είχε εγκριθεί στα μέσα του 2012.