Όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς το νέο σύστημα θα οδηγήσει:

-Σε αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών για κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες). Παρότι οι αγοραίες τιμές έχουν υποχωρήσει από 7,5% έως 24,5% από το 2008 μέχρι και σήμερα στις περισσότερες των περιπτώσεων παραμένουν ακόμη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των αντικειμενικών. Η άνοδος των αντικειμενικών θα είναι μεγαλύτερη στις περιοχές όπου καταγράφεται μικρή μείωση των αγοραίων τιμών , ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά εμπορικών ακινήτων όπου οι αγοραίες τιμές έχουν καταγράψει καθίζηση, δεν αποκλείεται ακόμα και η μείωση τους.

Η άνοδος των αντικειμενικών τιμών στις κατοικίες θα επιφέρει μπαράζ πρόσθετων επιβαρύνσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα και υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές.

Ενδεικτικά, θα αυξηθούν αναλογικά το έκτακτο τέλος ακινήτων, το ΤΑΠ, ο φόρος μεταβίβασης, οι φόροι κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, τέλη και δικαιώματα που καταβάλλονται σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και τα έξοδα υποθηκοφυλακείου.

Πιστεύεται πως οι νέες αυτές αυξήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να δεχθεί νέο πλήγμα η εδώ και μία τουλάχιστον τριετία “παγωμένη” κτηματαγορά.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενός νέου συστήματος υπολογισμού, το οποίο θα συνδέεται με την βάση δεδομένων που διατηρεί η τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ενημερώνεται με στοιχεία αγοραπωλησιών από τις εμπορικές τράπεζες.