Κρατώντας σημαίες και φυσώντας σφυρίχτρες, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από το Πάρκο Λουμπίνι μέχρι την παλιά συνοικία στο κέντρο της πρωτεύουσας.
 
«Είναι αρκετοί για να προκαλέσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα, λιγότεροι όμως σε σύγκριση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Παραντόρν Πατανατάμπουτρ, ένας σύμβουλος της πρωθυπουργού σε θέματα ασφαλείας.
 
«Πιστεύουμε ότι θα αυξηθούν στους 50.000. Εξακολουθούν να έρχονται διαδηλωτές από περιοχές εκτός της πρωτεύουσας και έχουμε σε επιφυλακή 8.000 αστυνομικούς για την περίπτωση που σημειωθούν βίαια επεισόδια. Ωστόσο, δεν περιμένουμε να γίνει κάτι» πρόσθεσε.
 

Πολιτική κρίση από το 2006
 

Η Ταϊλάνδη έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση από το 2006, όταν ανατράπηκε ο αδελφός της Γινγκλούκ, ο πρώην πρωθυπουργός Ταξίν Σιναουάτρα. Η σημερινή πορεία θεωρείται κρίσιμο τεστ για τη δημοτικότητα του αντικυβερνητικού κινήματος, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που μετέχουν στις κινητοποιήσεις σταδιακά φθίνει.
 
Τους τελευταίους πέντε μήνες οι διαδηλωτές κατάφεραν να καταλάβουν και να κλείσουν κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ εμπόδισαν και τις εκλογές της 2ας Φεβρουαρίου οι οποίες ακυρώθηκαν από τα δικαστήρια στις 21 Μαρτίου, βυθίζοντας τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα.

Η Σιναουάτρα είναι πλέον επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης με περιορισμένες εξουσίες.
 

Από τις 23 Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι μαζικές κινητοποιήσεις, 23 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια.
 

Τα αιτήματα των διαδηλωτών
 

Οι διαδηλωτές ζητούν πολιτικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, αλλά και την απομάκρυνση της οικογένειας Σιναουάτρα από την εξουσία. Η Γινγκλούκ Σιναουάτρα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όπως απαιτούν οι διαδηλωτές, όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα της καθαίρεσης.

Έχει περιθώριο μέχρι την Δευτέρα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενώπιον της Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NACC) καθώς κατηγορείται για παράλειψη καθήκοντος με αφορμή ένα πρόγραμμα αγοράς ρυζιού που οδήγησε σε μεγάλες απώλειες.

Αν η Επιτροπή προτείνει την παραπομπή της μπορεί να καθαιρεθεί από τη Γερουσία στην οποία οι Σιναουάτρα ενδέχεται να μην έχουν πλέον την πλειοψηφία μετά τις αυριανές εκλογές.


Οι Ταϊλανδοί καλούνται αύριο να εκλέξουν τους 77 από τους 150 Γερουσιαστές της χώρας. Οι υπόλοιποι διορίζονται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το Σώμα σε πλήρως αιρετό ήταν μία από τις αιτίες που πυροδότησαν τις κινητοποιήσεις, τον περασμένο Νοέμβριο. Οι διορισμένοι Γερουσιαστές επιλέγονται μεταξύ των δικαστών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων διαφόρων υπηρεσιών όπως η NACC.