Με διαφορά μόλις μίας έδρας από τον σχηματισμό του απόστρατου στρατηγού, Μπένι Γκαντς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατάφερε να αναδειχθεί για πέμπτη φορά πρωθυπουργός του Ισραήλ στις εκλογές της 9ης Απριλίου. Ο Νετανιάχου, που ελέγχεται για σκάνδαλα διαφθοράς, συγκέντρωσε 37 έδρες, έναντι 36 εδρών του Γκαντς (σε σύνολο 120 εδρών) και προσπαθούσε επί έξι βδομάδες, όσο ήταν η διορία του, να σχηματίσει συνασπισμό ώστε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά δεν τα κατάφερε. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ που ένας εκλεγμένος πρωθυπουργός αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση και πρώτη φορά που δύο εκλογικές διαδικασίες διεξάγονται σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν μεταξύ του Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και των υπερορθόδοξων κομμάτων. Η συμμαχία ήταν απαραίτητη για τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν από τον Αβ. Λίμπερμαν, ο οποίος αρνήθηκε να συνασπίσει το υπερεθνικιστικό κόμμα του με το Λίκουντ, το κυβερνών κόμμα του Νετανιάχου προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού. «Αναγκάζει τη χώρα σε αχρείαστες εκλογές λόγω του πολιτικού του εγωισμού» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως «ο λαός διάλεξε εμένα να ηγηθώ του Ισραήλ. Θα διεξάγουμε έναν καθαρό προεκλογικό αγώνα και θα κερδίσουμε».

Παρόλα αυτά, την πρόταση να διαλυθεί η ισραηλινή εθνική αντιπροσωπεία υπέβαλε το δεξιό κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, καθώς ο πρωθυπουργός προτίμησε να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες παρά ο πρόεδρος της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν να αναθέσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλον πολιτικό αρχηγό.