«Πιστεύω ότι για το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν διαφορετικοί όροι με βάση τα επιδημιολόγικά δεδομένα της χώρας για τον κορονοϊό, οπότε δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει στη λευκή λίστα» δήλωσε στο ITV News την Πέμπτη ο Χάρης Θεοχάρης, προκαλώντας εύλογες απορίες από την ξαφνική αλλαγή στάσης του, σε σχέση με τα δικά του λεγόμενα προ δύο ημερών.

Υπενθυμίζεται πως μόλις την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Τουρισμού κατέθετε στο ραδιόφωνο του BBC την πρότασή του για «ανταλλαγή» των μέτρων προστασίας Ελλάδας και Βρετανίας, προτείνοντας να μην απαιτείται απομόνωση για τους Έλληνες που θα φτάνουν στη Βρετανία, και σε αντάλλαγμα, Βρετανοί που θα εισέρχονται στην Ελλάδα θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

«Νομίζω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγάλη διαφορά ως προς την τρέχουσα ιατρική κατάσταση της χώρας (σ.σ. της Ελλάδας), οπότε δεν νομίζω ότι είναι πιθανό» δηλώνει πλέον ο Χ. Θεοχάρης, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα θα περιμένει να δει βελτίωση στα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου προτού προσκληθούν Βρετανοί τουρίστες στη χώρα».

Δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού περιελάμβανε και δημοσίευμα της Daily Mail, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ανέφερε πως μεταξύ των πρώτων επισκεπτών που θα δεχθεί η χώρα μας θα είναι οι Γερμανοί, οι Βούλγαροι, οι Ισραηλινοί και οι Κύπριοι τουρίστες. Σύμφωνα με άλλες πηγές, εντός της περιβόητης «λευκής λίστας» ενδέχεται να βρεθούν και χώρες των Βαλκανίων και της Βαλτικής, ενώ κατά τον ΣΚΑΪ θα προστεθούν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Σλοβακία και η Τσεχία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως μόλις πριν από μία εβδομάδα, ο επικεφαλής Λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωνε πως δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, «αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες διεργασίες και κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Τουρισμό χωρίς τεστ και εκατοντάδες κλίνες κορονοϊού στα νησιά ανακοίνωσε ο Θεοχάρης