Την «ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα» εξέφρασε το το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα προβλέπεται να διεξαχθεί καθώς οι επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στις οποίες οι κουρδικές δυνάμεις διαδραματίζουν ρόλο κεφαλαιώδους σημασίας, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», σημειώνεται στο κείμενο, στο οποίο αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά της λέξης ανεξαρτησία.


«Εμπόδιο στις προσπάθειες»

 
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ, η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ενδέχεται να εμποδίσει «τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η οικειοθελής και ασφαλής επιστροφή των τριών και πλέον εκατομμυρίων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων» στις εστίες τους.
 
«Τα (κράτη) μέλη του Συμβουλίου εκφράζουν την αδιάπτωτη προσήλωσή τους στην εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα του Ιράκ» και «καλούν να επιλυθεί κάθε πρόβλημα ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν εντός των ορίων του ιρακινού Συντάγματος, μέσω διαλόγου και συμβιβασμών που θα υποστηρίξει η διεθνής κοινότητα», τονίζεται στο κείμενο.
 
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν ακόμη «την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των μερών» στο Ιράκ. Ο ΟΗΕ πρότεινε να συναφθεί μέσα σε τρεις μήνες μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη για το καθεστώς της αυτόνομης περιοχής, υπό τον όρο το Κουρδιστάν να ακυρώσει το δημοψήφισμα, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι την ρητή διαφωνία της με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος έχει εκφράσει η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ. «Μην ξεκινάτε μια διαδικασία που θα σας στερήσει κι αυτά που έχετε», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Λευκός Οίκος, από πλευράς του, είχε ανακοινώσει, ότι το σχέδιο για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν αποσπά την προσοχή από τις προσπάθειες συντριβής του «Ισλαμικού Κράτους» και κάλεσε τους Κούρδους ηγέτες να ακυρώσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.