Η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας τη συνδρομή σκάφους κατά τις επιχειρήσεις απορρύπανσης. Το αίτημα διαβιβάστηκε στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Επιτροπής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έσπευσε να προσφέρει σκάφος απορρύπανσης.

«Το κέντρο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταποκρίθηκε ταχέως στο αίτημα της Ελλάδας και διαπιστώνω με ικανοποίηση άλλο ένα απτό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη, δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης. «Το σκάφος απορρύπανσης που προσέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έχει αρχίσει δραστηριότητες αντιμετώπισης στην πληγείσα περιοχή»..

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθεί φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές καθημερινά και σε 24ωρη βάση, περιλαμβανομένων επειγόντων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, εξασφαλίζοντας παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς των τελευταίων εξελίξεων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα διαχειρίζεται δίκτυο σκαφών άμεσης ετοιμότητας για την καταπολέμηση των πετρελαιοκηλίδων, τα οποία βρίσκονται σε όλες τις περιφερειακές θάλασσες της Ευρώπης.


Nikos Libertas / SOOC


Νέες προσπάθειες αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας


Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση στο Σαρωνικό με σκοπό να καθαριστούν οι ακτές που επλήγησαν από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» της εταιρείας FOS Petroleum, που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό παρασύρθηκαν από τον αέρα και έφτασαν σε τμήμα του παραλιακού μετώπου της Αττικής. Συγκεκριμένα, κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας εντοπίστηκαν σε Άγιο Κοσμά, Ελληνικό και Γλυφάδα.

 
Συγκεκριμένα, κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας εντοπίστηκαν σε Άγιο Κοσμά, Ελληνικό και Γλυφάδα. Η αστυνομία έχει απαγορεύσει το κολύμπι στις περιοχές τοποθετώντας ειδικές κορδέλες. Έντονη είναι από το πρωί και η δυσοσμία, λόγω της πετρελαιοκηλίδας, που έχει γίνει αισθητή σε πολλές περιοχές.
 

«Αδιαφορία για την καταστροφή»
 

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και για το θέμα της επένδυσης στις Σκουριές και για αυτό της οικολογικής καταστροφής στη Σαλαμίνα, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία ανάρτηση στο twitter.
 

«Μπλοκάρουν την επένδυση στο όνομα της δήθεν οικολογικής ευαισθησίας. Αλλά αδιαφορούν για την καταστροφή στη Σαλαμίνα», έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Nikos Libertas / SOOC


Ικανοποιητικά αποτελέσματα βλέπει το υπουργείο

Για βελτίωση της κατάστασης κάνει λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Η επιχείρηση απορρύπανσης συνεχίζεται με την ίδια ένταση, προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα και είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες ημέρες θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι εκείνο που έχει επιτευχθεί είναι η στεγανοποίηση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου και εκτίμησε ότι εντός της ημέρας θα αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό,  έχουν επιστρατευτεί όλα τα μέσα που υπάρχουν στη χώρα, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ρύπανσης.
 
Ο υπουργός έσπευσε να απορρίψει την κριτική που δέχεται για κωλυσιεργία και αδιαφορία, λέγοντας ότι σε μία τέτοια μεγάλη επιχείρηση που δεν είχε ξανασυμβεί σε τέτοια έκταση, πάντα υπάρχουν προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν έντονα αντανακλαστικά από πλευράς Λιμενικού στο να συντονίσει, να προωθήσει και να παρακολουθήσει τη διαδικασία του περιορισμού των επιπτώσεων από τη ρύπανση.
 
«Η κατάσταση εξομαλύνεται μέρα με τη μέρα και σε ένα διήμερο θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα» είπε.