Με προχωρημένη φυματίωση κατέληξε την Πέμπτη στο νοσοκομείο Χίου μια 34χρονη Σομαλή πρόσφυγας, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Η γυναίκα, που έμενε εκτός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη ΜΑΦ του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου και κατέληξε από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Κατά τα ίδια στοιχεία, η 34χρονη είχε ενεργή φυματίωση, κάτι που δυστυχώς παρατηρείται σε πρόσφυγες ειδικά από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την αρχή του χρόνου, έχουν διαπιστωθεί στη Χίο 6 άτομα να νοσούν από το βάκιλο του Κοχ. Συγκεκριμένα 2 άτομα από τη Σομαλία, 2 από το Αφγανιστάν και 2 από το Κονγκό. «Πρόκειται για παραμελημένα περιστατικά που φτάνουν αργά στο Νοσοκομείο, ενώ έχουν πολύ καιρό τη νόσο», είπε γιατρός του νησιού στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, καταλήγοντας πως «δυστυχώς πολλές φορές είναι αργά για αυτούς τους ανθρώπους όταν φθάνουν σε νοσοκομειακή μονάδα. Μπορεί να είναι τόσο προχωρημένη η φυματίωση που να έχει προσβάλει μέχρι και τα οστά».

Επισημαίνεται πως πρόκειται για ακόμα μία φρικιαστική ιστορία που φτάνει από τις απάνθρωπες δομές που διαμένουν οι πρόσφυγες. Την ώρα που πρόσφυγες συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, ο Guardian, με άρθρο κόλαφο με τίτλο «Μία σκηνή από τον Μεσαίωνα: Νεκρός πρόσφυγας βρέθηκε περικυκλωμένος από τρωκτικά», κατήγγειλε το περιστατικό 28χρονου πρόσφυγα στη ΒΙΑΛ της Χίου που βρέθηκε πριν λίγες μέρες στη σκηνή του νεκρός και περικυκλωμένος από τρωκτικά. Παράλληλα, ο διοικητής του κέντρου κράτησης δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Είναι λογικό να εμφανίζονται τρωκτικά όταν κάποιος έχει πεθάνει για τόσες ώρες. Το κέντρο χτίστηκε πολύ γρήγορα το 2016. Είναι στη φύση, περιτριγυρισμένο από χωράφια. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα, αλλά δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του astraparis, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός το πρωί της Τρίτης 4 Μαΐου από τους συνοριοφύλακες οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά στο σοκαριστικό θέαμα, καθώς ο νεκρός ήταν καλυμμένος από τρωκτικά που έτρωγαν το σώμα του. Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συχνά πυκνά πανηγυρίζει για τη μείωση των διαμενόντων στη ΒΙΑΛ σε κάτω από 1000, φαίνεται πως οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, καθώς τρωκτικά και άνθρωποι μένουν μαζί με το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 28χρονου να επιβεβαιώνει την άμεση ανάγκη να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ. Ο στρατιωτικός γιατρός που τον εξέτασε διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός τουλάχιστον για 10 – 12 ώρες, ενώ παρατήρησε ότι είχε δύο πληγές, στο αυτί και στο αριστερό χέρι, πιθανότατα από δάγκωμα ποντικού.

Δεύτερος θάνατος μέσα σε λίγες μέρες καταγράφηκε στο κέντρο κράτησης προσφύγων στη ΒΙΑΛ της Χίου, με έναν 51χρονο ιρανικής καταγωγής που βρέθηκε νεκρός, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για θάνατο από παθολογικά αίτια. Ο «Πολίτης Χίου» αναφέρει ωστόσο ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος άνδρας διέμενε μόνος του και αντιμετώπιζε προβλήματα με στεφανιαία νόσο ενώ βρισκόταν στο νησί για σχεδόν δύο χρόνια.