Ο εργαζόμενος απασχολούνταν στην υπηρεσία επίγειας εξυπηρέτησης και βρέθηκε νεκρός στην πίστα του αεροδρομίου, με τα αίτια θανάτου του να αναμένονται από το ιατροδικαστικό πόρισμα, την στιγμή που όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο (ΕΚ) Σάμου, αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος εντός του αεροδρομίου, μέσα σε δύο χρόνια.
Παρά την ύπαρξη αντίστοιχου περιστατικού στον εν λόγο εργασιακό χώρο, το αεροδρόμιο δεν ήταν στελεχωμένο με γιατρό, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του ΕΚ τα προβλήματα υγειονομικής φύσεως αφορούν ολόκληρο το νησί, καθώς δεν υπάρχει τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης.
Καταγγέλλεται μάλιστα ότι τα μέτρα υγιεινής και προστασίας δεν συμφέρουν τις επιχειρήσεις και γι΄αυτό δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια εκ μέρους των εργοδοτών, ενώ οι κυβερνήσεις προσφέρουν την κάλυψη τους «αφαιρώντας κάθε δυνατότητα ελέγχου στους χώρους δουλειάς σε όλο το νομό, παίρνοντας το μοναδικό υπάλληλο Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας που είχαμε στη Σάμο και κλείνοντας το γραφείο».
Και οι δύο θάνατοι όπως αναφέρεται λειτουργούν ως απόδειξη του πόσο ελάχιστα στοιχίζει η ζωή εργαζόμενων, επιβατών και επισκεπτών του αεροδρομίου της Fraport, δεδομένου μάλιστα ότι ενώ το νησί διανύει μήνες μεγάλης επισκεψιμότητας, κανείς αρμόδιος δεν έχει προνοήσει ώστε να υπάρχει ιατρική κάλυψη.
Τα ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίες από την άλλη είναι εύλογα και λογικά όπως επισημαίνεται, με το ΕΚ να καλεί τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν σε ότι αφορά την ασφάλεια της εργασίας τους.
«Όταν μιλάμε για την ίδια μας τη ζωή δεν χωρά καμία έκπτωση και μειωμένες απαιτήσεις. Τους καλούμε να οργανωθούν και να ενημερώνουν το σωματείο τους και το Εργατικό Κέντρο για όποιο πρόβλημα παρουσιάζεται», αναφέρουν.
Στο παραπάνω πλαίσιο εκφράζονται τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους συναδέρφους ενώ απαιτούνται:
- Να ερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες θανάτου του συναδέλφου.
- Να δοθεί όλη η αναγκαία μέριμνα στην οικογένειά του.
- Να στελεχωθεί πλήρως και να λειτουργήσει άμεσα Τμήμα του Σώματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στη Σάμο.
- Να στελεχωθεί ιατρείο στο χώρο του αεροδρομίου, ώστε να υπάρχει συνεχής, καθημερινή και 24ωρης λειτουργία με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και όλα τα απαραίτητα μέσα, για τις ανάγκες εργαζόμενων και επιβατών.
- Να γίνουν έλεγχοι και θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και να υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας, στο αεροδρόμιο και σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους.
«Όχι άλλοι νεκροί στο βωμό του κέρδους. Όλοι μαζί με τον συλλογικό αγώνα μας διεκδικούμε το δίκιο μας», καταλήγουν.