Αναζωπυρώθηκε, στα μέτωπα Σπήλια- Κούρδαλι και Ασίνου, η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων χρόνων, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού. Τα δύο μέτωπα είναι πολύ κοντά στα χωριά Κούρδαλι, Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε για τον θάνατο ενός εκ των δύο δασοπυροσβεστών. «Με συγκλονισμό πληροφορήθηκα απόψε την τραγική είδηση για το θάνατο του δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη εν ώρα καθήκοντος, κατά την ηρωική προσπάθεια του ιδίου και των συναδέλφων του να νικήσουν την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται στην περιοχή Σολέας». Λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του ακόμα ένας δασοπυροσβέστης.

Τα πτητικά μέσα επιχείρησαν μέχρι και τις 8 το βράδυ της Δευτέρας και επανήλθαν με το πρώτο φως της μέρας, γύρω στις 5:10.

Το Ισραήλ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα θετικά στο αίτημα της Κύπρου για βοήθεια.

Σε επιφυλακή οι κάτοικοι

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι κάτοικοι των χωριών στην περιοχή είναι σε επιφυλακή, έχουν λάβει οδηγίες και αν χρειαστεί να απομακρυνθούν, θα το πράξουν.

Συνολικά 314 πυροσβέστες με 56 οχήματα συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Ευρύχου.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς μετέβη νωρίτερα ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη για την εξέταση της κατάστασης από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Ανεπανόρθωτη ζημιά

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για ανεπανόρθωτη ζημιά από την πυρκαγιά, ενώ σημείωσε ότι έχουν ζητηθεί επιπλέον δύο ελικόπτερα super puma από την Ελλάδα για να συνδράμουν την κατάσβεση.

Προθυμία για προσφορά βοήθειας εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης τον ευχαρίστησε, λέγοντας ότι υπάρχουν ήδη αρκετές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κατάσβεση.

Έτοιμο να δώσει αποζημιώσεις σε όσους έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά είναι το Κράτος σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.