Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυo NTV, ο Πενς είπε στον Γιλντιρίμ πως οι ΗΠA επιθυμούν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι μια έκδοση του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ, «θα άνοιγε μια νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών, μεταδίδει το τουρκικό μέσο ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Πενς επανέλαβε στη διάρκεια της συνάντησης, τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, ως στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τα μέσα, προκειμένου να επιταχύνουμε τις κοινές προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα πάλι με το NTV, oι δύο άνδρες συζήτησαν τους τρόπους να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση που θα θέτει τέλος στη συριακή σύγκρουση. Η Τουρκία παρουσίασε στις ΗΠA δύο σχέδια μάχης, χωρίς τη συμμετοχή των κουρδικών πολιτοφυλακών, για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα, την αυτοανακηρυχθείσα «πρωτεύουσά»του στη Συρία, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Hürriyet.

Η Άγκυρα, που έχει εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση στη βόρεια Συρία, χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις κουρδικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο έδαφος. Ο τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε το Σάββατο, ότι αν η Ουάσινγκτον επέλεγε να στηριχθεί στις κουρδικές πολιτοφυλακές, θα «έθετε ένα σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».