Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του Guardian, η εταιρεία κατόρθωσε τον προηγούμενο χρόνο να συγκεντρώσει κεφάλαιο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, επιστρέφοντας, εν μέσω κρίσης, στις εμπορικές δραστηριότητες του 2009.

Δεν είναι, ωστόσο, αυτή η μόνη ομοιότητα με το 2009, καθώς όπως τότε, έτσι και σήμερα οι αυτοκτονίες των εργαζομένων της εταιρείας μαρτυρούν πως η κερδοφορία της βάφεται με το αίμα των εργαζομένων της.

Δημοσίευμα της Le Monde, που επικαλείται ο Ριζοσπάστης, αναφέρει πως έπειτα από την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Orange, κατά 10.000 άτομα, σήμερα απασχολεί περίπου 100.000 άτομα.

Έπειτα από το διάστημα 2008-9, όποτε και σημειώθηκαν 35 αυτοκτονίες υπαλλήλων της εταιρείας, τα συνδικάτα των εργαζομένων προχώρησαν στη ίδρυση «Παρατηρητηρίου του στρες και της αναγκαστικής κινητικότητας», από το οποίο προκύπτουν και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, 10 εργαζόμενοι της εταιρείας προχώρησαν στην αυτοκτονία, δήλαδη όσοι περίπου (11) αυτοκτόνησαν καθόλη τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Από τις 10 αυτοκτονίες – 3 γυναίκες και 7 άνδρες, με τον νεότερο αυτόχειρα να είναι μόλις 25 ετών – το Παρατήριο αναφέρει πως οι 8 είναι άμεσα συνεδεδεμένες με την εργασία τους, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως η πλειοψηφία των αυτοκτονιών σημειώνονται στην αρχή του χρόνου ή έπειτα από διακοπές.

(Πληροφορίες: Guardian, Ριζοσπάστης)