Η  υπουργός Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» σημείωσε ότι «ο νέος νόμος θα αλλάξει το ισχύον νομικό πλαίσιο το οποίο ανάγεται στην εποχή του Ιωάννη Μεταξά, με στόχο όλοι οι πολίτες της Ελλάδας να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα με ασφάλεια και σεβασμό των δικαιωμάτων όλων».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε στις πρώτες διαπιστωτικές πράξεις νόμιμης λειτουργίας των χώρων προσευχής ιστορικών θρησκευτικών κοινοτήτων της Ελλάδας που ήδη λειτουργούν. Πρόκειται για πέντε εκκλησίες των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος και τρία ιστορικά, μουσουλμανικά τεμένη σε Κω και Ρόδο, δύο νησιά όπου ζουν περίπου 3.000 Eλληνες μουσουλμάνοι. Οι άδειες δόθηκαν για το Ντεφτεντάρ Τζαμί και το Χασάν Πασά Τζαμί στην Κω, καθώς και για το Τέμενος Ιμπραήμ Πασά στη Ρόδο. Συνολικά, υπολογίζεται ότι περίπου 500 χώροι λατρείας που λειτουργούν επί δεκαετίες στην Ελλάδα, δεν έχουν την απαραίτητη άδεια.

Ειδικότερα, πολλοί παλαιοί χώροι λατρείας διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, ακόμα και ιστορικών, δεν έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, και παρά ταύτα λειτουργούν διαρκώς και αδιαλείπτως επί πολλές δεκαετίες. Ενδεικτικά, σημαντικός αριθμός από αυτούς τους λατρευτικούς χώρους είχαν ιδρυθεί και λειτουργούσαν ακόμα και πριν από την έναρξη ισχύος του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου το 1938-1939.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γεωργίου Καλαντζή, η πολύχρονη εκκρεμότητα περί της νομιμότητας της λειτουργίας τους, παρόλο που δεν έχει αμφισβητηθεί ευθέως από τη δημόσια διοίκηση ή να έχει διακοπεί η λειτουργία τους, δημιουργεί σοβαρά πρακτικά προβλήματα στις σχέσεις των θρησκευτικών κοινοτήτων και των δημοσίων υπηρεσιών και στην καθημερινή λειτουργία και αποστολή των κοινοτήτων αυτών. Η εγκύκλιος επικεντρώθηκε στην ανάγκη να προστατευθεί η ασφάλεια και η υγεία των συναθροιζόμενων πιστών στους χώρους λατρείας, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις και τη νομιμότητα ή μη των οικοδομών που αυτές ορίζουν ανά κατηγορία και χρόνο κατασκευής τους, αλλά και στην «ανάγκη καταχώρισης στο τηρούμενο μητρώο των υπευθύνων θρησκευτικών λειτουργών των χώρων αυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των ληξιαρχείων για τις ιερουργίες με αστικές συνέπειες που τελούν και να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη αλλά και τα πάσης φύσεως δικαιώματα των πολιτών».

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως στην «Καθημερινή», «η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Η εγκύκλιος του 2018 για την αδειοδότηση των χώρων προσευχής που λειτουργούσαν πριν από το 1955 και εξακολουθούν να λειτουργούν αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, τακτοποιεί με επωφελή τρόπο τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες μια εκκρεμότητα που δημιουργούσε ανασφάλεια αλλά και γραφειοκρατικά προβλήματα σε ιστορικές θρησκευτικές κοινότητες Ελλήνων πολιτών. Δεν μπορεί μια φιλελεύθερη πολιτεία να αφήνει τέτοιου είδους εκκρεμότητες. Θα υπάρξει συνέχεια και με άλλες ιστορικές θρησκευτικές κοινότητες. Προετοιμάζουμε ήδη το επόμενο βήμα μας που είναι ένας καινούργιος νόμος για τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας χώρων προσευχής στην Ελλάδα».