Στο ντοκουμέντο που δημοσιεύει η εφημερίδα, δύο χρυσαυγίτες έχουν εκτενείς τηλεφωνικές επικοινωνίες την ημέρα του μεγάλου αντιφασιστικού συλλαλητηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν και πραγματοποιήθηκε πορεία προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην λεωφόρο Μεσογείων.

Από τους διαλόγους αποκαλύπτεται η ταυτότητα ενός ακόμη αστυνομικού, μέλους της οργάνωσης και καταδικασμένου για δύο επιθέσεις του μορφώματος, του Ιωάννη Αδρασκέλα.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες που δημοσιεύονται ακούγονται από τη μία ο γνωστός χρυσαυγίτης Σωτήρης Δελεβέκος, ο οποίος έχει, μεταξύ άλλων, αναγνωριστεί ως επικεφαλής της πρόσφατης επίθεσης κατά της δικηγόρου Ευγενίας Κουνιάκη και άλλων γυναικών έξω από το Εφετείο τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Σ. Δελεβέκος συνομιλεί με έναν αστυνομικό που αναφέρεται ως «Μάνος», εξίσου οργανωμένος στη Χρυσή Αυγή, ο οποίος και τον ενημερώνει για την πορεία της διαδήλωσης και τις κινήσεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τους διαλόγους που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, 15.47 ο «Μάνος» παίρνει τον Δεβελέκο: «Ελα ρε, ήμουνα κάτω και δεν ήθελα να φανώ ότι μιλάω, κατάλαβες; Για αυτό και στο ’κλεισα» λέει και τον ενημερώνει ότι «σε κάνα δυο ώρες θα ’χει συμμετοχή μεγάλη. Και είναι όλοι, είναι τα τεμάχια (sic), είναι η ΔΗΜΑΡ, είναι ο Συνασπισμός, είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, θα ’χει πολύ κόσμο. Τώρα την εξέλιξη, φίλε, δεν την ξέρει κανένας έτσι; Ντάξει’ ο σχεδιασμός είναι άμα τα τεμάχια προχωρήσουν προς τα πάνω (σ.σ. προς τη Μεσογείων) να τους κόψουμε».
Κλείνοντας ο Δεβελέκος τού ζητάει: «Θα μ’ έχεις ενήμερο ό,τι χρειάζεται; Να μείνω ήσυχος; Να ’μαστε σε επικοινωνία;» και ο αστυνομικός απαντάει: «Ναι ρε, σε σημείο που μπορώ να μιλήσω, ξέρεις μην καρφωθώ, εννοείται, όπως πάντα».

Λίγη ώρα αργότερα, στις 18.12, την ώρα που η συγκέντρωση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο αστυνομικός παίρνει πάλι τον Δεβελέκο, όπως του υποσχέθηκε:

 • Αστυνομικός: Σαν τις κατσαρίδες βγαίνουνε, βγαίνουνε, βγαίνουνε. Μπενάκη γύρισα βγαίνουνε. Πέντε, τρεις, δύο, έξι, δύο γκόμενες, τρεις -πού στο διάολο!- και πάνε όλοι στα Προπύλαια. Πάνω από χίλια άτομα.
 • Δεβελέκος: Ανέστησες τον πεθαμένο (σ.σ. το αντιφασιστικό κίνημα, δολοφονώντας τον Παύλο Φύσσα).
 • Αστυνομικός: Αυτό, ρε μαλάκα. Μαλάκα, τώρα άμα είχα κάμερα είναι πέντε, έξι, δύο, ένας. Αυτό, ανέστησες τον πεθαμένο. Είχαν πεθάνει ρε μαλάκα. […]

Στη συνέχεια ο Δεβελέκος λέει στον αστυνομικό ότι την προηγούμενη μέρα είχαν γίνει προσαγωγές χρυσαυγιτών (ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος) στον Πειραιά, όπου όπως λέει ήταν «με το Boss», δηλαδή τον Αρχηγό του:

 • Δεβελέκος: Ξέρεις τι τους είπε ο Μεγάλος (Μιχαλολιάκος); (σ.σ. στους αστυνομικούς που έκαναν τις προσαγωγές)
 • Αστυνομικός: Για πες.
 • Δεβελέκος: Μεταξύ μας, μη φύγει παραέξω. Και μαζευτήκανε και κωλώσανε.
 • Αστυνομικός: Για πες.
 • Δεβελέκος: Αν πάθω, λέει, εγώ τίποτα ή κάποιος από μας, το αίμα μου και το αίμα μας στα παιδιά σας θα το βρείτε.
 • Αστυνομικός: Ω μαλάκα. Μπράβο, ρε Νίκο, αν μου επιτρέπεις να τον πω Νίκο, μπράβο ρε Νίκο!
 • Δεβελέκος: Και το πήρανε το μήνυμα. Το μήνυμα της κατάρας το πήρανε.
 • Αστυνομικός: Ξέρουν αλλά το ακούσανε και από τα χείλη…
 • Δεβελέκος:… τα επίσημα.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η αναφορά στον αρχηγό του μορφώματος παραπέμπει σε πρακτικές της μαφίας, ενώ αμέσως μετά, ο «Μάνος» αναφέρει ότι «ο Χάρος (σ.σ. ο χρυσαυγίτης ανθυπαστυνόμος Βασίλειος Αθανασόπουλος) είναι λίγο, ξέρεις, έχει μαυρίσει. Λέει μάλλον θα μας γαμήσουνε, αλλά ο Μεγάλος (Μιχαλολιάκος) είναι όντως πολύ πιο αισιόδοξος». Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω αστυνομικός έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τον άγριο τραυματισμό αντιφασίστριας διαδηλώτριας, ωστόσο παραμένει εν ενεργεία αστυνομικός και ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής.


Ομιλία Δελεβέκου σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής σε φόντο Μιχαλολιάκου

Χαρτί και καλαμάρι

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 19.11 σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αστυνομικός τηλεφωνεί ξανά στον Δεβελέκο για να τον ενημερώσει ότι οι διαδηλωτές «τραβάνε για πάνω, ξεκινήσανε, ανεβαίνουνε (προς τη Μεσογείων)», ότι «έχει πολύ κόσμο. Πάνω από 5 χιλιάρικα» και ότι οι διμοιρίες των ΜΑΤ «είναι στο σημείο που πρέπει».
Την επόμενη μέρα (26.9.2013, 11.53) οι δύο χρυσαυγίτες ξαναμιλούν και αφού ο αστυνομικός λέει για την… «αερόβια» γυμναστική που έκανε κατά τη διάρκεια της πορείας, ο Δεβελέκος τον ρωτάει: «Με τον Γιάννη τι γίνεται; Πώς το βλέπεις;»

● Αστυνομικός: Μ’ αρέσει η ερώτησή σου, φίλε.

■ Δεβελέκος: Ρε φίλε, όλη την αστυνομία θα διώξουν; Δεν μπορούν.

Η συζήτηση των δύο χρυσαυγιτών αναφέρεται στην έρευνα που πραγματοποιούσε εκείνες τις μέρες, με εντολή τού τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την ύπαρξη θυλάκων της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία.

Επίσης, η εφημερίδα εξηγεί πως ο «Γιάννης» δεν είναι άλλος από τον αστυνομικό Ιωάννη Αδρασκέλα, αμετάκλητα καταδικασμένο για τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής  στο «Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο» (17/6/2000) και σε μέλη της ΟΣΕ στην πλατεία Κυψέλης (30/6/2000).

Επιβεβαίωση για Αδρασκέλα

Ακολούθως, ο διάλογος των δύο χρυσαυγιτών επιβεβαιώνει την ταυτότητα ενός ακόμη μέλους της ναζιστικής οργάνωσης, με τους δύο να αναφέρονται σε διαδήλωση της οργάνωσης για τα Ίμια. Τότε, ο «Μάνος» λέει στον Δελεβέκο «Κάθισα σπίτι και είδα στο Μέγκα κατά τις 12 το βράδυ το αφιέρωμα “Eρευνα” του Τσίμα. Και ρε φίλε, κάποια στιγμή δείχνει, όχι απ’ τα πρώτα, από τα δεύτερα Iμια, τον κόσμο. Είναι η κάμερα μέσα μας, περνάει περνάει κι όπως δείχνει το αριστερό, φίλε, βλέπω έναν, τον πλησιάζει η κάμερα και τον φέρνει στην οθόνη έτσι. Κι είναι ο Αδρασκέλας, φίλε. Κρατάει σημαία, έχει ένα σκουφάκι κι έρχεται φάτσα στην κάμερα. Φάτσα!»

■ Δεβελέκος: Τίποτα δεν θα κάνουν, θα διώξουν όλη την αστυνομία; Ο,τι κάνανε κάνανε.

● Αστυνομικός: Hδη έχει δημιουργηθεί πρόβλημα μεγάλο. Ο Φλεβάρης της Εύβοιας ήτανε γαμώ τα παιδιά. Είναι, εξακολουθεί να είναι, τι πάει να πει; Και ο Γάτος, ο διευθυντής Ασφαλείας, είναι γαμώ τα παιδιά, γαμώ τους αξιωματικούς!

Η τελευταία αναφορά του αστυνομικού είναι για τον Ευάγγελο Φλεβάρη, αστυνομικό διευθυντή Εύβοιας και τον Παρασκευά Γάτο, διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας, έτεροι σε διαθεσιμότητα μετά την πλημμελή στάση της αστυνομίας απέναντι στη Χρυσή Αυγή στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013 στη Χαλκίδα, όταν οι αστυνομικές αρχές άφησαν τους χρυσαυγίτες να δρουν ανενόχλητη και οπλισμένοι κατά αντιφασιστικού συλλαλητηρίου.


Η φωτογραφία του Χουλιαρά (στο κέντρο), που δημοσίευσε η Εφ.Συν.

Το καλύτερο, όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, είναι πως ο διάδοχος του αστυνομικού διευθυντή Φλεβάρη ήταν ο Λάμπρος Χουλιαράς, σήμερα εν αποστρατεία και δεδηλωμένος χρυσαυγίτης, ο οποίος μάλιστα προαλείφεται για «αντικαταστάτης» του πρώην περιφερειάρχη, Νίκου Μίχου, στην Εύβοια.