*vouli*

Με διαξιφισμούς ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ ξεκίνησε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η μεγάλη διαφωνία έγκειται στο ότι η κυβέρνηση εισηγείται να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα οι αλλαγές στα αναθεωρητέα άρθρα που θα αποφασιστούν από την παρούσα Βουλή, σε αντίθεση με τα κόμματα  της αντιπολίτευσης  που θεωρούν ότι στην τρέχουσα διαδικασία η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει μόνον για τις διατάξεις που θα τροποποιηθούν και όχι για το περιεχόμενό τους.

Ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα κόμματα θα αποφασίσουν στη σημερινή συνεδρίαση για το ποια από τις δύο προτάσεις θα ισχύσει. «Αύριο το πρωί στις 10, θα συζητήσουμε και θα λύσουμε το παρεμπίπτων θέμα που προέκυψε μετά την συνάντηση των εισηγητών των κομμάτων. Θα δοθεί ο λόγος κατά το σχετικό άρθρο του κανονισμού της Βουλής και θα αποφασίσουμε επί τούτου, ώστε η συζήτηση να κυλήσει με πλήρως αποσαφηνισμένο το τοπίο. Το θέμα των ψηφοδελτίων και το πώς θα είναι γραμμένα, είναι τεχνικό. Το πολιτικό θέμα που προέκυψε θα λυθεί αύριο το πρωί».

Για «πολιτικό παιχνίδι» κατηγορεί τη ΝΔ ο Κατρούγκαλος

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε ότι και οι δύο Βουλές είναι Αναθεωρητικές και ότι η πρώτη Αναθεωρητική Βουλή προσδιορίζει και την κατεύθυνση των αναθεωρητέων άρθρων και δεσμεύει την επόμενη Βουλή. Χαρακτήρισε πολιτικό παιχνίδι την αντίθετη άποψη που στηρίζει η ΝΔ.

«Θα καθιστούσε πολιτικό παίγνιο την Αναθεώρηση αυτή η άποψη. Ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει αυξημένες και ευρύτερες πλειοψηφίες για να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις στη διάρκεια του χρόνου και παρεμβολή του εκλογικού σώματος για να δώσει το τελικό αποτέλεσμα στην επόμενη Βουλή. Δεν μπορεί να είναι απολύτως χωρίς κατεύθυνση η απόφαση της πρώτης Βουλής. Δεν μπορεί άλλα να λέει η πρώτη Βουλή και άλλα η επόμενη».

Μαξίμου κατά ΝΔ για παλινωδίες

Σε ανακοίνωση του το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιχειρεί με παλινωδίες να υποβαθμίσει την Συνταγματική Αναθεώρηση. Κάνουν λόγο για παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως δεν στηρίζει ώριμες μεταρρυθμίσεις επειδή δεν γίνεται δεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της.

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία. Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία.

Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή.

Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας. Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Επιμονή στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και επίθεση στην «κυβέρνηση – κουρελού»

Η Πειραιώς απάντησε στις κατηγορίες της «κυβέρνησης – κουρελού», τονίζοντας πως «ο αυτοεξεφτελισμός τους δεν έχει όρια» και πλέον τους παραδίδουν στη χλεύη των πολιτών. «Υπό το βάρος της αντίδρασης της ΝΔ, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου. Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την αναθεώρηση του Συντάγματος και στάθηκε για ακόμη μια φορά στην αναθεώρηση του άρθρου 16, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Κεντρική πρότασή μας είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια που, δυστυχώς, κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια. Η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Υπό τον έλεγχο, βεβαίως πάντα, ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, υψηλού κύρους».