«Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο πήραμε την απόφαση να στείλουμε ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα ότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε με την απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να μην ληφθεί η απόφαση που έπρεπε στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου, να στείλουμε ένα μήνυμα προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων ότι τους θέλουμε στην δικιά μας ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και προς την Κομισιόν ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή την διεύρυνση. Και αυτό είναι υιοθετώντας μία καινούργια διαδικασία διεύρυνσης» δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μιλτιάδης Βρβιτσιώτης.

«Οι απόψεις που κατέθεσε η Γαλλία είναι απόψεις που σηματοδοτούν μία πορεία προς μία κατεύθυνση. Περιμένουμε από την Κομισιόν να ακούσει όχι μόνο τη Γαλλία αλλά και όλες τις άλλες χώρες και να έρθει πολύ σύντομα με ένα καινούργιο πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε επιτέλους να εκκινήσουμε αυτή τη διαδικασία της διεύρυνσης της ευρωπαϊκής ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπως μετέδωσε το Real.gr.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως «εμείς είμαστε πάντα υπέρ της διεύρυνσης», ενώ κάλεσε την Κομισιόν να παρουσιάσει νέα πρόταση για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. Σημείωσε δε πως τρεις χώρες αναφέρθηκαν ονομαστικά στη γαλλική πρόταση, καθώς και πως η διεύρυνση παραμένει ανοιχτό ζήτημα.

Επίσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης απαντώντας για τον χρονικό ορίζοντα, απάντησε πως «αυτό είναι αδιάφορο. Έχει σημασία για τις εκλογές των Σκοπίων. Οι Γάλλοι θέλουν την πρόταση μέχρι τον Ιανουάριο. Να πάει πακέτο η διαδικασία μαζί με την απόφαση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων».

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων κυκλοφόρησε επιστολή με τις υπογραφές των Αυστρίας, Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβενίας, Ιταλίας, Σλοβακίας που ζητά επιτάχυνση και επεξεργασία των προτάσεων από την Κομισιόν έως τον Ιανουάριο του 2020. Επίσης, με το κείμενο συμφώνησε και η Κροατία, αλλά είπε ότι δεν θέλει να συμμετέχει σε μια τέτοια δέσμευση ενόψει ανάληψης της Προεδρίας.