Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλα ολοκληρώνει απόψε τις διαβουλεύσεις του και αργά το βράδυ του Σαββάτου ή, το πολύ, την Κυριακή, πρόκειται να λάβει την απόφασή του. Σύμφωνα με τους ιταλούς σχολιαστές, «φαβορί» για την πρωθυπουργία θεωρείται ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά τίποτα δεν θεωρείται ακόμη βέβαιο.

Εκτός από το όνομα του Τζεντιλόνι, συνεχίζουν να ακούγονται και εκείνα του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, και του υπουργού Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι, οι οποίοι συναντήθηκαν το Σάββατο με τον Ματέο Ρέντσι.

Την ίδια ώρα, η αριστερή εσωκομματική μειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος ζητά, διαμέσου του βουλευτή Ρομπέρτο Σπεράντσα, «να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ανανέωσης, να γίνει ξεκάθαρη μια στροφή», σε ό,τι αφορά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης. Να μην εκπροσωπηθούν, δηλαδή, στη νέα κυβερνητική ομάδα, μόνον οι συνεργάτες και βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι πρόσκεινται στον Ρέντσι.

Σύμφωνα τώρα με έρευνα της  Rai, το 55% των ερωτηθέντων επιθυμεί νέο πρωθυπουργό με σύσταση κυβέρνησης που να προωθήσει τον εκλογικό νόμο. Στο «Δημοκρατικό Κόμμα» όμως, πολλοί ζητούν την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου μέσα στον επόμενο μήνα και είναι πιθανό ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι  να μην ελέγχει πλέον την κοινοβουλευτική ομάδα.

Όπως αναφέρει η Deutche Welle, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας πάντως, Σέρτζιο Ματταρέλλα, θέλει να τελειώσει η κρίση πριν την Ευρωπαϊκή Σύνοδο της ερχόμενης Πέμπτης, ώστε να μην εκπροσωπηθεί η χώρα από υπηρεσιακή κυβέρνηση.  Όσο για τον τραπεζικό τομέα, απαιτείται σταθερότητα.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι θα χρειαστεί κρατική στήριξη για να μην χρεοκοπήσει η Monte Dei Paschi  di Siena. Ο στόχος είναι να σωθούν οι καταθέσεις πέντε εκατομμυρίων ιταλών και η ιταλική απερχόμενη κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει υπουργικό διάταγμα για παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας σε αυτήν την τράπεζα της Τοσκάνης.