Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη, η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο Ρεζά Ζαράφ, επιχειρηματίας με καταγωγή από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, εξηγεί στον έμπιστό του, Αμπντουλάχ Χαπανί, ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν διαμαρτύρεται διότι δεν έχει λάβει τα 10 εκατ. ευρώ που του υποσχόταν ο ίδιος, σε αντάλλαγμα για την ανάθεση στον όμιλό του κρατικής σύμβασης. 
 
Η φωνή που φέρεται να ανήκει στον Ζαράφ συνεχίζει λέγοντας ότι του προκαλεί «μεγάλη έκπληξη» το ότι ο πρώην υπουργός δεν έχει λάβει την προμήθειά του και προσθέτει ότι πρέπει να έχει γίνει «κάποιο λάθος».
 
Ο Τσαγλαγιάν και άλλοι τρεις υπουργοί έχασαν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση του Ερντογάν μετά την έναρξη αστυνομικής έρευνας την 17η Δεκεμβρίου για υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, στις οποίες εμπλέκονται επίσης ο γιος του υπουργού και δεκάδες ακόμη πρόσωπα προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα.
 
Ο Ζαράφ συνελήφθη και αυτός και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες πριν απελευθερωθεί, την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τους υπόλοιπους υπόπτους.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής αστυνομίας ο Τσαγλαγιάν φέρεται να είχε λάβει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως προμήθειες από τον Ζαράφ.
 
 

Απειλή απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων
 

Η μετάδοση της νέας καταγραφής σημειώνεται καθώς ο Ερντογάν, έχει απειλήσει να απαγορεύσει το YouTube και το Facebook μετά τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.
 
Πάντως ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια απαγόρευση.
 
Εδώ και δύο εβδομάδες, μέσω του YouTube αναρτώνται υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, περιλαμβανομένων και συνδιαλέξεων του επικεφαλής της κυβέρνησης -σε δύο από αυτές ο Ερντογάν φέρεται να λέει στον γιο του Μπιλάλ πώς να κρύψει μεγάλα χρηματικά ποσά και ότι τα χρήματα που προσέφερε ως δωροδοκία ένας επιχειρηματικός όμιλος δεν επαρκούν.
 
Ο Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του, το θρησκευτικό τάγμα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι ενορχήστρωσε τις έρευνες οι οποίες στρέφονται εναντίον των συνεργατών του και του ιδίου με σκοπό να τον ανατρέψουν, εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.