Το κοινοβούλιο της Αρμενίας εξέλεξε τελικά τον έως πρότινος ηγέτη του αντιπολιτευτικού κόμματος Yelk, Νικόλ Πασινιάν, ως πρωθυπουργό της χώρας, ύστερα από εβδομάδες συνεχόμενων διαδηλώσεων που οδήγησαν τον προκάτοχό του Σερζ Σαρκισιάν σε παραίτηση.
 
Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Απριλίου, η Αρμενία είχε βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση, όπου το κίνημα διαμαρτυρίας οδήγησε στις 23 Απριλίου στην παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν, που είχε εκλεγεί πρωθυπουργός μόλις έξι ημέρες νωρίτερα από το κοινοβούλιο, αφού διετέλεσε πρόεδρος της χώρας για 10 χρόνια. Ο Σαρκισιάν, είχε μετατρέψει το πολίτευμα της χώρας από ημιπροεδρική δημοκρατία σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική, με τον πρωθυπουργό τις χώρας να λαμβάνει περισσότερες εξουσίες από τον πρόεδρο της χώρας.
 
Πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, το κυβερνών κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τον Ν. Πασινιάν, δηλώνοντας «στο τέλος της συνεδρίασης του κοινοβουλίου η Αρμενία θα έχει πρωθυπουργό. Οι ψήφοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα συμπληρώσουν όσες ψήφους υπολείπονται για να συγκεντρωθούν οι 53 που είναι απαραίτητες για την εκλογή πρωθυπουργού».
 
Όσον αφορά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, πενήντα εννέα βουλευτές στο κοινοβούλιο, που διαθέτει 105 έδρες, ψήφισαν υπέρ του Πασινιάν χαρίζοντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η πλειοψηφία των βουλευτών είχε απορρίψει την υποψηφιότητά του με αποτέλεσμα ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης να καλέσει τους υποστηρικτές του σε μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο Ν. Πασινιάν, δήλωσε ότι θα προστατέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η διαφθορά και οι εκλογές νοθείας θα λάβουν τέλος. « Όλοι οι πολίτες είναι ισότιμοι απέναντι στο νόμο. Δεν θα υπάρξει κανείς που να έχει προνόμια στην Αρμενία», τόνισε.