Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, άμεση προτεραιότητα του Θάνου Ντόκου και του γραφείου Εθνικής Ασφάλειας είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Θάνος Ντόκος αντικαθιστά τον Αλέξανδρο Διακόπουλο, ο οποίος κατά την καλοκαιρινή κρίση της Ανατολικής Μεσογείου και τις διαδρομές του Oruc Reis είχε παραδεχτεί πως το τουρκικό πλοίο διεξάγει έρευνες και πραγματοποιεί «έμπρακτη αμφισβήτηση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ορισμός του νέου Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας έρχεται μία ημέρα μετά την νέα ένταση που ξεσπάσει στα ελληνοτουρκικά, με το Oruc Reis να κινείται εκ νέου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα αναγνώριζε τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή.

«Θεωρώ όμως ότι το συνολικό όφελος που θα αποκομίσει η χώρα από μία ειρηνική επίλυση της μιας διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία θα είναι πολλαπλάσιο του όποιου κόστους μπορεί να υπάρχει στην κοινή γνώμη από κάποια απόφαση. Και να σας πω και κάτι, γιατί μου αρέσει να λέω τα πράγματα έξω από τα δόντια: Το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται και συζητάει ένα ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει πως αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό, δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση» δήλωσε σε συνέντευξή του στα Νέα ο Πρωθυπουργός.

«Εχει κάνει έρευνες. Το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο όμως. Εχει κάνει έρευνες, να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του, όμως, δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του. Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες. Όταν εμείς το “σηκώσαμε” ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό και σταμάτησε τις έρευνες. Ενα καλώδιο έχει βγάλει, δεν έχει βγάλει δύο. Μαρκάρει την περιοχή του. Από κει και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση» είχε δηλώσει ο Αλ. Διακόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη τον περασμένο Αύγουστο, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων, που τον έθεσαν εκτός της θέσης του συμβούλου.

Έκτοτε, η θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού έμεινε ορφανή, μέχρι τον σημερινό διορισμό του Θ. Ντόκου. Ο νέος σύμβουλος είναι γνωστός από το πέρασμά του από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, ενώ στο παρελθόν έχει προκαλέσει αίσθηση με τις παρεμβάσεις και τις συμβουλές του. Υπενθυμίζεται πως ο Θ. Ντόκος, που κατείχε πρόσφατα και τη θέση του επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής), θεωρείται οπαδός της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, ενώ τάσσεται με την «στρατηγική του κατευνασμού».

Μάλιστα, και ο νέος σύμβουλος είχε προκαλέσει αντιδράσεις με δηλώσεις του, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» πως εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ – Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης, με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα».

Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, τον ανάγκασαν σύντομα να δηλώσει δημόσια πως πρόκειται για προσωπικές απόψεις, σημειώνοντας πως «έκανα δύο λάθη. Το πρώτο επειδή η συνήθεια είναι δεύτερη φύση και επειδή επί 20 χρόνια εξέφραζα προσωπικές απόψεις ως καθηγητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ έκανα το λάθος να θεωρήσω ότι αυτό σε ένα βαθμό ισχύει. Το δεύτερο λάθος ήταν ότι χρησιμοποίησα ένα υποθετικό και ακραίο σενάριο για να πω κάτι απλό: αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες»

«Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη» ανέφερε τότε.

Σημειώνεται πως ο Θ. Ντόκος είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge, ενώ έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ακόμα, τη διετία 1996-1998 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών στο υπουργείο Άμυνας, ενώ το 1998-1999 διετέλεσε Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο υπουργείο Εξωτερικών.