Την ισχυρή πολιτική βούληση της Κύπρου να ανταποκριθεί θετικά σε πρόκληση του γγ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκοκυπριακή πλευρά πρόκειται να μεταφέρει την Τρίτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον εκλεκτό του Ερντογάν και νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Νικητής ο «εκλεκτός» του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος ανέφερε σχετικά με την αυριανή συνάντηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τατάρ για να τον συγχαρεί για την ανάδειξη του στη θέση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρότεινε μια πρώτη άτυπη συνάντηση για αλληλογνωριμία.

«Είναι λογικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει στον Τατάρ την ισχυρή του πολιτική βούληση να ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε. «Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ε/κ πλευράς είναι ξεκάθαρες και αυτές έχουν επιβεβαιωθεί εξάλλου πολλές φορές».

Επιπλέον, ο ίδιος υπενθύμισε τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο και την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος στο ΓΓ ΟΗΕ στις 19 Οκτωβρίου με την οποία εξέφραζε την επιθυμία του να προσέλθει στο διάλογο, προσθέτοντας ότι αναμένουμε την επανεκκίνηση του με πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ όπως ο ίδιος έχει δηλώσει με την απαντητική του επιστολή.

«Ελπίζουμε ότι τόσο η Τουρκία όσο και τ/κ πλευρά θα ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ και θα επιδείξουν κι αυτοί την ίδια πολιτική βούληση», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα θέσει μεταξύ άλλων και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και του σεβασμού των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ».

Πρέπει να πούμε, είπε, «ότι οι εξελίξεις καθόσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου δεν είναι σίγουρα εκείνες, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σωστού κλίματος για την επανέναρξη των συνομιλιών», προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ευελπιστεί ότι η άλλη πλευρά θα δείξει μια πολιτική βούληση για δημιουργία καλύτερου κλίματος ενόψει της αναμενόμενης πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ».

Ερωτηθείς «πώς θα πάμε στην πενταμερή χωρίς κάτι θετικό μπροστά μας», ο Κούσιος είπε ότι «ομολογουμένως οι δηλώσεις τόσο του κ. Τατάρ όσο και αξιωματούχων της Τουρκίας και του ιδίου του Προέδρου της για τη βάση λύσης του Κυπριακού δεν είναι σίγουρα ενθαρρυντικές και δεν είναι θέσεις που υποβοηθούν στο να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, αλλά και δεν δημιουργούν το καλύτερο κλίμα για αυτές τις συνομιλίες έχοντας και υπόψη της συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας, τις ενέργειες στην Αμμόχωστο και γενικότερα την πολιτική της Τουρκίας που παρουσιάζεται, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τις έρευνες του Ορουτς Ρέις, με τον πιο γλαφυρό τρόπο στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλα αυτά που συμβαίνουν δεν δημιουργούν τις σωστές προϋποθέσεις. Παρά ταύτα, εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη συνέχιση των συνομιλιών με ξεκάθαρες θέσεις. Θα πρέπει να υπάρξει λύση που να βασίζεται και να είναι εναρμονισμένες με τις αποφάσεις των ΗΕ, τα ψηφίσματα του ΣΑ, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και να είναι εναρμονισμένη με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Αυτά θα μεταφερθούν ξανά και ξεκάθαρα προς τον γγ των ΗΕ ή τους εκπροσώπους του. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το προσέλθουμε στις συνομιλίες. Είναι πολιτική απόφαση και είναι σταθερή θέση μας ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών».

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε πως ήρθε η ώρα να συζητηθεί μια ρεαλιστική πρόταση για μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, προσθέτοντας πως οι παράμετροι των τρεχόντων διαπραγματεύσεων δεν είναι βιώσιμοι.

«Σε αυτό το στάδιο, πιστεύουμε ότι η έναρξη συνομιλιών με βάση μια ομοσπονδία θα είναι χάσιμο χρόνου. Επομένως, πιστεύουμε ότι μια λύση δύο κρατών πρέπει τώρα να τεθεί στο τραπέζι με μια ρεαλιστική πρόταση» είπε ο Ερντογαν.

Από την πλευρά του τότε, ο Τατάρ είπε ότι μια τουρκική πρόταση για τη διεξαγωγή μιας πενταμερούς άτυπης διάσκεψης μεταξύ Τουρκίας, ψευδοκράτους, Ελληνοκυπρίων, Ελλάδας και Ηνωμένων Εθνών είναι «η τελευταία ευκαιρία» για μια συμφωνία.

«Κατ’ εμάς είναι ρεαλιστική και εποικοδομητική η πρότασή σας για διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας για την ε/κ πλευρά. Με τη στήριξή σας θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερες εξωτερικές επαφές, να εξηγήσουμε τα επιχειρήματά μας και να είμαστε πιο ορατοί στο διεθνές πεδίο», είπε ο Τατάρ.

Δύο κράτη στην Κύπρο ζητάει ο Ερντογάν, «χάσιμο χρόνου» τα περί Ομοσπονδίας