Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλούνται συνδυασμό προσωπικών συνεντεύξεων και ανάλυσης εικόνων από δορυφόρο, πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο και συλλαμβάνονται από τις αρχές, οδηγούνται σε μία μυστική τοποθεσία στον Έβρο, μερικά χιλιόμετρα από τον Πόρο, όπου κρατούνται, χωρίς τη δυνατότητα νομικής εκπροσώπησης, πριν απελαθούν στην Τουρκία. Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Προσφύγων, Μισέλ Κρεπό, αναφέρει ότι οι πρόσφυγες που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, «κρατούνται εκεί με άκρα μυστικότητα και δίχως πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση».

Ο Κρεπό, που είναι τώρα καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ δηλώνει επίσης ότι το κέντρο αυτό αντιπροσωπεύει την παραβιάση του δικαιώματος στο άσυλο, του Δικαίου της Ε.Ε. αλλά και αποδεικνύει την σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση προσφύγων.

Παράλληλα, οι New York Times, που αναφέρουν τις διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω του Στέλιο Πέτσα, όλων των περιστατικών βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επικαλούνται έναν πρώην Έλληνα αξιωματούχο, με γνώση των αστυνομικών επιχειρήσεων στην περιοχή, που επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του κέντρου, το οποίο δεν καταγράφεται ως κέντρο κράτησης αλλά χρησιμοποιείται ανεπίσημα, σε εποχές υψηλών μεταναστευτικών ροών.

Την Παρασκευή, τρεις δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να πλησιάσουν την τοποθεσία από αστυνομικούς με πολιτικά και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ενώ η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκαι και από το Respond, ένα σουηδικό ερευνητικό κέντρο.

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει και συνεντεύξεις με πρόσφυγες, όπως τον Κούρδο από τη Συρία, Σομάρ Αλ – Χουσείν, εκπαιδευόμενο μηχανικό λογισμικού, που περιγράφει τη διαδρομή του από τα τουρκικά λεωφορεία που τους μετέφεραν στα σύνορα, το πέρασμά του με βάρκα στην Ελλάδα και τη σύλληψή του από συνοριακούς φρουρούς λίγο αργότερα. Όπως καταγγέλλει, κρατήθηκε 24 ώρες κάτω από βροχή, χωρίς νερό και φαγητό,  ενώ σε άλλο σημείο της εγκατάστασης ήταν απομονωμένες γυναίκες και παιδιά. «Για αυτούς, είμαστε σαν ζώα» σχολιάζει.  Οι αρχές δεν επέτρεψαν καμία επικοινωνία ή πρόσβαση σε νομική υποστήριξη, αναφέρει ο Αλ Χουσείν, ενώ την επόμενη μέρα επαναπροωθήθηκαν από διάφορα σημεία του Έβρου προς την Τουρκία.

Στη συνέχεια, οι Times αναφέρονται και επιβεβαιώνουν το περιστατικό με τη βίαιη επαναπροώθηση προσφυγικού σκάφους από το Λιμενικό, στις 2 Μαρτιου, που καταγράφηκε σε βίντεο και εμφανίζει μάλιστα ένα άτομο να πυροβολεί στο νερό, προσπαθώντας να απωθήσει τη βάρκα.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στον θάνατο του Μοχάμεντ Γιαρούμπ, ενός 22χρονου Σύριου από το Αλέπο που προσπάθησε να περάσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τον οποίον η κυβέρνηση χαρακτήρισε «fake news». Πρόκειται για την υπόθεση που ερεύνησε και το βρετανικό ερευνητικό κέντρο, Forensic Architecture, αξιοποιώντας τα βίντεο από κινητά τηλέφωνα που κατέγραψαν σημεία του περιστατικού. Οι New York Times αναφέρουν ότι και η δικοί τους έρευνα φτάνει στα ίδια συμπεράσματα, επιβεβαιώνοντας και αυτοί τον φόνο.

Forensic Architecture: Επιβεβαιώνεται ο φόνος Σύρου πρόσφυγα στα ελληνικά σύνορα

«Μια ανάλυση βίντεο, σε συνδυασμό με συνεντεύξεις με μάρτυρες, επιβεβαίωσε ότι ο κύριος Yaarub σκοτώθηκε το πρωί της 2ης Μαρτίου στη δυτική όχθη του ποταμού Έβρου. Ο κ. Yaarub έζησε στην Τουρκία για πέντε χρόνια, εργαζόμενος σε εργοστάσιο υποδημάτων, σύμφωνα με τον φίλο Ali Kamal, ο οποίος ταξίδευε μαζί του. Οι δύο φίλοι διασχίζουν τον Έβρο τη νύχτα της 1ης Μαρτίου και κατασκηνώνονται με μια μεγάλη ομάδα μεταναστών στη δυτική όχθη του ποταμού» αναφέρει συγκεκριμένα το ρεπορτάζ και προσθέτει:

Ο κ. Kamal είδε τελευταία τον φίλο του ζωντανό γύρω στις 7:30 π.μ. το επόμενο πρωί, όταν η ομάδα άρχισε να περπατά στα σύνορα. Οι δύο άνδρες χωρίστηκαν και σύντομα οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τους μπλοκάρουν, σύμφωνα με άλλον Σύρο άνδρα που κατέγραψε το τέλος του συμβάντος και αργότεραζ σε συνέντευξη με τους The Times, ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος επειδή φοβόταν την τιμωρία. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης, ο κ. Yaarub άρχισε να μιλάει στους άνδρες που μπλοκάρουν το μονοπάτι τους και κρατώντας ένα λευκό πουκάμισο, έλεγε ότι ήρθε ειρηνικά. Λίγο αργότερα, ο κ. Yaarub πυροβολήθηκε.»