Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι καθηγητές σκέφτονται το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενοι για τα κενά στα σχολεία και η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 21 Μαΐου από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. 

Στα δημοσιεύματα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντά πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, απλώς υπονόμευση των εξετάσεων. 

Το Συντονιστικό Αναπληρωτών – Αδιόριστων Εκπαιδευτικών ζητεί να γίνει απεργία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, που ξεκινούν τη Δευτέρα, καθώς -όπως υποστηρίζει- η προκήρυξη μιας στάσης εργασίας ή μία μονοήμερη απεργία χωρίς χαρακτηριστικά κλιμάκωσης δεν είναι αρκετή. 

Τις κινητοποιήσεις στηρίζουν οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν διορισμό. 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο Νίκος Φίλης, αναφέρθηκε και στα ζητήματα που έχουν προκύψει με τα ολοήμερα σχολεία, το μάθημα των θρησκευτικών και τις επισκέψεις κληρικών στα σχολεία. 

Αναφορικά με την αλλαγή ωραρίου στα ολοήμερα σχολεία, ο κ. Φίλης είπε ότι μελέτες δείχνουν πως «δεν κάνει καλό στα παιδιά να μένουν επτά ώρες σε αίθουσες που συχνά δεν είναι λειτουργικές».

Σχετικά με τα κριτήρια για την εγγραφή παιδιών στο ολοήμερο σχολείο ανέφερε ότι δεν αλλάζουν και πρόσθεσε ότι «όλες οι ευαίσθητες κατηγορίες παιδιών θα ικανοποιηθούν». Για τα νηπιαγωγεία ξεκαθάρισε ότι «μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των παιδιών» καθώς «από επτά το μίνιμουμ πάει στα πέντε». «Θέλουμε να έρθουν στο σχολείο και τα προνήπια», εξήγησε.

Αναφορικά με το ζήτημα των θρησκευτικών, υποστήριξε πως «το μάθημα δεν καταργείται, αλλά αλλάζει, αναμορφώνεται», λέγοντας ότι θα δοθεί βάρος στο πολιτιστικό κομμάτι του χριστιανισμού, αλλά και στο «άνοιγμα» σε άλλες θρησκείες.

Τέλος, για τις επισκέψεις κληρικών ο υπουργός Παιδείαςστα σχολεία ξεκαθάρισε ότι «θα πηγαίνουν στα σχολεία, αλλά εκτός διδακτικής ώρας», ενώ απέκλεισε τον έλεγχο των θεολόγων από τους κληρικούς. «Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση και όχι τα κηρύγματα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε ότι αποτελούν κηρύγματα μίσους δηλώσεις, όπως του μητροπολίτη Αμβρόσιου.